2011 kevään tanssileirin ohjelma

Historiallisten tanssien wikistä
Versio hetkellä 15. lokakuuta 2011 kello 23.55 – tehnyt Sampo (keskustelu | muokkaukset) (Käyttäjän 63.119.11.20 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Aamu tekemään versioon.)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tanssileirin ohjelma[muokkaa]

Tämä on kevään 2011 tanssileirin ohjelmasivu, täältä löydät ohjelman aikataulun ja opettajien tekemiä lyhytkuvauksia työpajoistaan. Mahdolliset ohjelmamuutokset korjataan tänne ja niistä pyritään ilmoittamaan hyvissä ajoin myös infomailien puitteissa.

Aikataulu[muokkaa]

Perjantai 8.4.

klo Päärakennus Riihi Sauna

18-19

saapuminen, vapaata oleilua, tervetulokahvit

19-21

Elokuvien tanssiversioita / Emmi

Almaineja yms. / Atro

Miekkatanssia Yorkshirestä * / Aamu

21-23

Uusia ECD:itä ja solatansseja / Ruusu

Italialaiset: Varhaisitalialaisia tansseja / Atro

Tee hassu hattu -paja / Merli

23-00

Varhaisitalialaiset jatkuvat (JOS kiinnostuneita tanssijoita riittää)

00:00

Hiljaisuus

Vapaata tanssimista, DJ Atro (JOS kiinnostuneita tanssijoita riittää)


Lauantai 9.4.

klo Päärakennus Riihi Sauna

herätys 8.00

herätys 8.00

8-9

Aamupala

9-11

Gresleyn tansseja / Jaakko

Barokkiparitanssi: Gigue a deux / Aamu ja Ida H.

11-13

Moderneja tansseja / Sampo

Barokkisolatansseja / Aamu ja Ida H.

Lounas

14-16

Irlantilaista tanssia / Saija

Italialaiset: La Battaglia / Emmi

16-18

Branleja, ECD:itä ja bordonialaisia / Mikko

Mimiikkaa / Loviisa

Musiikinmuokkauspaja / Sampo

19

Illallinen

20-02

Hiljaisuus klo 00 alkaen

Tanssiaiset

Sauna klo 22-03 sekasauna, paitsi välissä 23-23.30 naisten vuoro, 23.30-00.00 miesten vuoro


Sunnuntai 10.4.

klo Päärakennus Riihi Sauna

herätys 9.00

herätys 9.30

9-10

Aamupala

10-12

ECD:itä ja branleja / Antti

Italialaiset: Leggiadra Marina / Aamu ja Ida H.

Venyttelyä / Arttu

12-14

Italialaiset: Lisää varhaisitalialaisia / Atro

Valssia / Arttu

* Ennakkoilmoittautuminen, ks. lisätiedot alla


PERJANTAI[muokkaa]

Elokuvien tanssiversioita[muokkaa]

Tunnilla opetellaan historiallisissa elokuvissa nähtyjä tanssiversioita. Näillä näkymin keskitymme tällä kertaa pelkästään Jane Austenin kirjoista tehdyissä filmatisoinneissa nähtyihin tansseihin. Tanssit ovat etupäässä solassa tanssittavia ECD-tyylisiä tansseja. Tanssien askelikot ovat verrattaen yksinkertaisia. Tansseista löytyy niin rauhallisia ja arvokkaita tansseja kuin hyppyaskelin tanssittavia vauhdikkaampia tansseja.

Almaineja yms.[muokkaa]

Ovatko historialliset tanssit sinulle jokseenkin uusi tuttavuus, etkä vielä koe ymmärtäväsi niistä kovin paljon? Ei se mitään, eivät kaikki Lontoon lakimiesopiskelijatkaan aina ymmärtäneet, mutta tanssivat silti almaineja! Tällä tunnilla opetellaan helppoja englantilaisia ns. Old Measures -tansseja, ja tarvittaessa ihmetellään niiden avulla renessanssitanssien perusteita muutenkin. Vasta-alkajatkin ovat siis tervetulleita. (Mutta jos kaikki tunnin osallistujat ovat jo ihan pikkuisen kokeneempia tanssijoita, niin sitten vain opetellaan ne tanssit.)

Ohjelmassa erityisesti niitä hieman harvemmin tanssittuja measureita, kuten Turkelone, Tinternell, Earl of Essex Measure ja New Almain. (Old Measures -sarjaan kuuluvat Quadran Pavane, Turkelone, Earl of Essex, Tinternell, Old Almain, Queens Almain, Madam Sosilia Almain ja Black Almain; joidenkin näkemysten mukaan myös Lorayne Almain ja New Almain.) Ylimääräisenä bonuksena mennään myös The Inns of Court Spanioletta, eli englantilainen (ja yksinkertaisempi) näkemys eräästä saman ajan italialaisesta tanssista, jos vain suinkin ehditään.

Miekkatanssia Yorkshirestä[muokkaa]

Yorkshireläistä kansanperinnettä jo ainakin 1700-luvulta. Tanssimme Kirkby Malzeard -nimisen tanssin ja esitämme sen lauantai-iltana muillekin. Hittitanssi Lahden tanssiviikonloppuna 2011! Ennakkoilmoittautuminen tanssileirin sähköpostiin, max. 6 osallistujaa.

Italialaiset: Varhaisitalialaisia[muokkaa]

Italian niemimaan hoveissa tanssittiin paljon kivoja tansseja 1400-luvulla. Kaikki tuntevat Petit Riensen ("Pikku mitättömyyksiä"), mutta nyt opetellaan enimmäkseen ihan uusia ja outoja tuon aikakauden tansseja. Yritetään kuitenkin pitää vaikeustaso kohtuullisen yksinkertaisena, jotta mukaan voivat tulla nekin jotka eivät varhaisitalialaisista tansseista vielä kauheasti tiedä.

Ohjelmassa on joitakin seuraavista, jossakin järjestyksessä, sen mukaan miten halutaan ja ehditään: Belriguardo (kolme eri versiota), Duchesco, Leoncello Vecchio & Novo, Marchesana, Rostiboli Gioioso in due & in tre, Lauro, Moderna, Nobile, Phoebus, Reale.

Vaadittavat esitiedot: mielellään joko a) edeltävä almain-työpaja, tai b) ainakin pari joskus aiemmin opeteltua varhaisitalialaista tanssia (kuten Petit Riense, Anello, Amoroso, Gelosia, Rostiboli Gioioso, Rosina...)

Tee hassu hattu -paja[muokkaa]

Kaipaako tanssiaispuku jotain vielä lisää mutta et tiedä mitä? Tee itsellesi hattu! Jokainen osallistuja ottaa itse mukaan kankaan mistä haluaa hatun tehdä, neulan, nuppineululoja ja mahdollisia koristeita jos sellaisia omistaa. Olen tuomassa paikalle kasan hatuissa käytettäviä kovikkeita sekä koristeita ja paljon erilaisia kaavoja, joista jokainen voi tehdä mieluisensa hatun. Jos haluatte käyttää paikalle tuomiani kovikkeita ja koristeita niin se maksaa 5 euroa. Voin laittaa ennen leiriä vähän malleja millaisia hattuja on tarkoitus tehdä. Lisää tietoja saa kysyä ja etukäteen ilmoittautuminen on suotavaa, jotta osaan varata sopivan määrän materiaaleja mukaan. Tarkoituksena on siis että hattuja voi tehdä koko viikonlopun ajan, eli jätän ohjeet johonkin näkyville koko viikonlopuksi, mutta vain tuolloin perjantaina ehditään yhdessä katsoa vaikka mistä lähteä liikkeelle. merli.lahtinen@gmail.com

LAUANTAI[muokkaa]

Gresleyn tansseja[muokkaa]

Käydään läpi ainakin LBD, Talbot ja Prenes a gard Gresleyn käsikirjoituksesta. Tanssin ovat askeltekniikaltaan helppoja ja koreografia on useimmiten melko helppo, mutta jotkut tanssit ovat nopeita.

Moderneja tansseja[muokkaa]

Tunnilla opetellaan moderneja, pääasiassa Suomessa kehitettyjä "historiallisia" tansseja sekä saadaan lyhyt katsaus niiden syntyhistoriaan. Tavoitteena on opetella ainakin Shindig, Rot och Sten, Miss Grey, Irish Gypsy, Ghost Train ja Susitanssi.

Irlantilaista tanssia[muokkaa]

Tunnilla käydään alkulämmittelyn jälkeen läpi perusaskeleet, jonka jälkeen opetellaan 1-4 lyhyempää progressiivista ceiliä, miten ehditään. Rakes of Mallow, Rince Fada/Long Dance, An Rince Mor ja Siege of Carrick.

Barokkisolatansseja[muokkaa]

Notatoituja solatansseja, joita ei ennen ole leireillä tanssittu. Ykköstyypin progressio: les Manches Vertes, la bonne Amitié, la Bourée de basque. Kakkostyypin progressio: la Jalousie.

Tuttu musiikki, uusi koreografia[muokkaa]

Joko Shindig ja Miss Grey ovat tuttuja? Haluatko muuten vain päästää luovuutesi valloilleen? Tule tekemään tuttuun ECD-musiikkiin uusi koreografia. Työpaja 4-10 hengelle. ECD-tanssien ennakkotuntemus on hyödyksi, muttei välttämätöntä. Ennakkoilmoittautuminen joko sähköpostitse tai leirillä perjantain aikana. neuvonen.maarit@gmail.com

Musiikinmuokkauspaja[muokkaa]

Musiikkeja löytyy monesta paikasta, mutta usein musiikeissa on jotain hieman pielessä. Musiikinmuokkauspajassa opetellaan nopeuttamaan/hidastamaan musiikkeja, pidentämään/lyhentämään niitä, korjaamaan viallisia kohtia sekä muita konsteja musiikin käsittelyyn. Muokkaukseen käytetään ilmaista Audacity-ohjelmaa. Pajaan voi halutessaan tuoda mukaan oman läppärin jolla testailla muokkausta (asenna ohjelma mieluiten etukäteen).

Mimiikkaa[muokkaa]

Tehdään tutuista tansseista hauskempia eleiden ja ilmeiden avulla. Tanssitunnin pääasiallinen tavoite on hauskanpito tanssiessa, mutta opittua voi soveltaa sekä tanssiesityksissä että sosiaalisessa tanssimisessa kuten tanssiaisissa. Työpajassa tanssittavat tanssit ilmoitetaan tällä sivulla ennen leiriä. Lisätiedot: neuvonen.maarit@gmail.com

Italialaiset: La Battaglia[muokkaa]

Kahden parin tanssi Cesare Negrin teoksesta Le Gratie d'Amore (1602). Tanssi kuvaa sodan eri vaiheita taistelusta sovintoon. Tanssin oppimista helpottaa, jos myöhäisitalialaiset askelikot ovat jossain määrin tuttuja, mutta tarvittaessa askelet voidaan kerrata tunnin alussa.


SUNNUNTAI[muokkaa]

Italialaiset: Leggiadra Marina[muokkaa]

Moniosainen paritanssi Cesare Negrin teoksesta Le Gratie d'Amore (1602).

Italialaiset: Lisää varhaisitalialaisia[muokkaa]

Jatketaan 1400-luvun italialaisiin tansseihin tutustumista ja uusien sellaisten opettelemista. Nyt voidaan mennä jotain pikkuisen hankalampaakin, mutta jos olit perjantain tunnilla (ja ymmärsit siellä käsitellyt asiat - koreografioita ei tokikaan tarvitse muistaa ulkoa), tai varhaisitalialaiset tanssit ovat sinulle muuten tuttuja, niin oletettavasti pysyt ihan hyvin kärryillä täälläkin.

Ohjelmassa ainakin bassadanza Corona Gentile. Muita mahdollisuuksia ovat Diamante, Venus ja (tamperelainen) Cupido, sekä tietysti perjantain listasta ne tanssit, joita ei silloin ehditty opetella.

Valssi[muokkaa]

Ensin kerrataan valssin alskelta ja sitten hiukan syvennytään vientiin ja seurantaan. Tästä jatketaan juoksu valssiin ja swing valssiin. Juoksu valssi on todella lähellä 1800 luvun alkupuolen valsseja ja swing valssin kanssa voidaan katsoa muutamaa wiener valssiin liittyvää asiaa. Jos aika riittää tanssitaan myös yhden ja kahden askeleen valssia. Tästä järjestyksestä myös joustetaan osallistujien pyyntöjen mukaan. Työpajassa pyritään aika nopeaan etenemistahtiin.