Ero sivun ”Gresleyn tanssit” versioiden välillä

Historiallisten tanssien wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (→‎Lähteitä: Letter of dance)
 
(Yhtä välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 54: Rivi 54:
 
Jennifer Nevile, "Dance in early Tudor England: an Italian connection?", <i>Early Music</i> 26(2): 230-244, 1998.<br>
 
Jennifer Nevile, "Dance in early Tudor England: an Italian connection?", <i>Early Music</i> 26(2): 230-244, 1998.<br>
 
Myös [http://www.dhds.org.uk/jnl/hdvol3.html/ Historical Dance] -lehdessä on ollut useita pieniä artikkeleja Gresley-tansseista.
 
Myös [http://www.dhds.org.uk/jnl/hdvol3.html/ Historical Dance] -lehdessä on ollut useita pieniä artikkeleja Gresley-tansseista.
 +
http://www.basdance.hampshire.org.uk/gresley.html
 +
 +
[[Luokka:Tanssiaskelikkoja]]

Nykyinen versio 30. syyskuuta 2014 kello 02.12

1980-luvun lopulla löydettiin ns. Gresleyn käsikirjoitus eli muistikirja, jossa on kuvattu mm. englantilaisia tansseja. Käsikirjoitus on ajoitettu noin vuosien 1480 ja 1520 välille. Tanssien nimiä on mainittu 91 ja tanssikuvauksia 26, mutta vain kahdeksaan tanssiin on sekä kuvaus että nuotit. Gresleyn tanssikuvaukset ovat monin tavoin epämääräisiä (sillä kyse ei ole tanssioppaasta vaan pikemminkin muistiinpanoista), joten askeltekniikka ja tyyli ovat melko tulkinnanvaraisia. Näiden sijasta samassa käsikirjoituksessa on kuitenkin mm. ohjeita kädestäennustamiseen, latinankielisiä rukouksia ja fysionomiaa. Gresleyn tanssien uskotaan saaneen vaikutteita italialaisista tansseista, vaikka niissä onkin monia erikoispiirteitä, joita italialaisissa ei ole. Kaikki tanssit on kuvattu vain miehille tai mainitsematta tanssijoiden sukupuolta, ts. naisia ei mainita lainkaan. Osa tansseista on kuitenkin luonteeltaan sopivia miehen ja naisen paritansseiksi.

Lista wikissä olevista Gresleyn tansseista löytyy tanssiohjesivulta.

Rekonstruointi ja askeleet[muokkaa]

Gresley-tanssit perustuvat erittäin niukkaan aineistoon, joka muistuttaa lähinnä itse kunkin omaan käyttöönsä kirjoittamia muistilappusia. Tästä syystä tanssien rekonstruointi on haastavaa, sillä kuvioita ei ole esitetty tarkasti, kokonaisia osia saatetaan kuvata erittäin niukasti ja askelikkoja ei ole kuvattu käytännössä lainkaan. Rekonstruointi onkin tapahtunut pitkälti musiikin ja muiden saman aikakauden lähteiden perusteella. Suomessa on käytetty pitkälti Cait Webbin rekonstruktioita.

Gresley-tansseissa käytettäviä askeleita ovat singlis, doblis, trett, retrett, rake, brayl/brawle, mevyng, obeysance ja lepe. Myös termi flowerdelice saattaa tarkoittaa askelikkoa, jonka voisi nimen perusteella olettaa vastaavan fiorettoa, sillä molemmat viittaavat kukkaan. Suomessa käytetyissä rekonstruktioissa on kuitenkin käytetty paremman puutteessa oletusta, että flowerdelice ("Ranskan lilja") viittaa liljaa muistuttavaan kolmiosaiseen lattiakuvioon. Tämä selitys ei ole millään tavalla aukoton ja aiheuttaa omat ongelmansa, mutta parempaakaan ei toistaiseksi ole.

Edellä mainittujen lisäksi käytetään monien tanssien alussa ilmaisua trace, joka viittaa nähtävästi jonkinlaiseen aloituskuvioon. Suomessa käytetyissä rekonstruktioissa trace on tulkittu lähinnä kappaleen musiikin perusteella esimerkiksi double-, piva- tai saltarellosarjoiksi. Yhtä ainoaa totuutta ei ole, joten tanssijat voivat jossakin määrin päättää itsekin, mitä askelia kuhunkin traceen haluavat tehdä.

Koska askelia ei ole erikseen kuvattu, on Suomessa päädytty tekemään ne pitkälti tavallista kävelyä muistuttavina askelina, joissa ei nousta päkiöille eikä askelia suljeta (erikseen mainittavia muutamia askelia lukuun ottamatta). Jos Gresley-tanssien ajatellaan saaneen runsaasti vaikutteita italialaisista tansseista, voitaisiin ajatella, että askeleet on mahdollisesti tehty italialaiseen tapaan päkiän kautta. Toisaalta mitkään tiedot eivät myöskään erityisesti puolla tätä tulkintaa. Ylävartalolla "varjostamista" ei tehdä.

Askelikot[muokkaa]

Alla on kuvattu Gresley-askelikot siten kuin ne yleensä Suomessa on tulkittu/tehty:

singlis ("simple")
Yksittäinen etenevä askel, joka ei sulje.
doblis ("double")
Kolme etenevää askelta (v-o-v tai o-v-o), joka ei sulje.
trett
Sulkeva askel eteenpäin.
retrett
Sulkeva askel taaksepäin.
rake
Sulkeva askel etuviistoon.
brayl / brawle ("branle")
Pieni askel vasemmalle, paino oikealle (kuten basse dansejen branle).
lepe
Hyppy ilmaan.
mevyng
Tulkittu vastaamaan italialaista movimentoa, pieni kohoava liike.
obeysance
Tulkittu varhaisitalialaisten tanssien riverenzan kaltaiseksi kumarrukseksi.

Lisäksi on seuraavat kuviot:

trace
Esiintyy tanssien alussa, oletettavasti jonkinlainen etenevä jakso. (Vertaa monet saman ajan italialaiset tanssit, joiden alussa edetään esim. pivoilla tai saltarelloilla).
flowrdilice (vaakunalilja eli fleur-de-lis?)
Tulkittu viittaamaan vaakunaliljaa muistuttavaksi lattiakuvioksi. Voi viitava myös jonkinlaiseen askelikkoon.


Musiikki[muokkaa]

(Lisää tähän tietoja Gresleyn tanssien musiikkeja sisältävistä levyistä!)


Lähteitä[muokkaa]

"The Gresley Dance Collection", The Letter of Dance volume 5.
David Fallows, "The Gresley Dance Collection", RMA Research Chronicle, 29(3), 1996.
Jennifer Nevile, "Dance in early Tudor England: an Italian connection?", Early Music 26(2): 230-244, 1998.
Myös Historical Dance -lehdessä on ollut useita pieniä artikkeleja Gresley-tansseista. http://www.basdance.hampshire.org.uk/gresley.html