Prenes a gard

Historiallisten tanssien wikistä
Versio hetkellä 15. syyskuuta 2007 kello 19.16 – tehnyt Suurorca (keskustelu | muokkaukset) (lisätty muotoilu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gresley-tanssi noin vuodelta 1500. Perustuu Derbyshirestä löydettyyn käsikirjoitukseen, jossa muun muassa tanssiohjeita muutamaan kymmeneen tanssiin. Tässä käytetty versio perustunee Cait Webbin rekonstruktioon Eschewynge of Ydlenesse-kirjassa.

Tanssijoita on kolme. Ohjeen mukaan kaikki ovat miehiä, mikä käytännössä tarkoittaa, että sukupuolella ei ole kummempaa väliä. Tanssijat ovat vasemmasta reunasta lähtien numerot 1, 2 ja 3. Numero ei muutu tanssin aikana, joten se kannattaa pitää mielessä.

Tanssi

  • "Trace"

Tehdään tässä versiossa 12 "piva"-askeleena.

  • Hypyt

1 hyppää, 2 hyppää, tauko, 3 kääntyy doublella vasemman olkapäänsä ympäri.
3 hyppää, 2 hyppää, tauko, 1 kääntyy.
1 hyppää, 3 hyppää, 2 kääntyy.

  • Kolmio

Lasketaan kuuteen: 1, 2, 3 - kaikki 3 singleä, tanssija 2 eteenpäin, muut taaksepäin. 4 - tanssija 2 kääntyy muihin päin. 5 ja 6 - 1 kääntyy doublella vasemman olkapään ympäri. 6 - 3 hyppää. Kaikki tekevät kaksi doublea, joilla 2 kulkee toisten kahden välistä takaisin alkuperäiselle paikalleen, 1 ja 3 vaihtavat paikkaa.

  • Paniikki

Kaikki tekevät samat kolme liikettä eri järjestyksessä. Liikkeet ovat "rake" (hidas suljettu vinoaskel vasemmalle eteen), "retrett" (suljettu askel taakse) ja käännös (doublella vasemman olkapään ympäri). 1 kääntyy, taakse, vinoon; 2 kääntyy, vinoon, taakse; 3 taakse, vinoon, kääntyy.

  • Lilja

Kaikki tekevät liljakuvion 2 doublella ja palaavat loppukuvioon, joka voi olla joko pieni kolmio tai alkuasetelma. Alkuasetelmasta tanssi voidaan toistaa uudestaan, jos musiikkia riittää.