Muokataan sivua 2012 kevään tanssileirin ohjelma

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi kirjataan käyttäjätunnuksesi tekemiksi ja samalla saat käyttöösi hyödyllisiä välineitä.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 80: Rivi 80:
 
'''[[2012_kevään_tanssileirin_ohjelma#Riettaita_tansseja|Riettaita tansseja]]'''
 
'''[[2012_kevään_tanssileirin_ohjelma#Riettaita_tansseja|Riettaita tansseja]]'''
 
|
 
|
'''[[2012_kevään_tanssileirin_ohjelma#Flirttailevat_italialaiset_sun_muut|Flirttailevat italialaiset sun muut]] / Sampo'''
+
'''[[2012_kevään_tanssileirin_ohjelma#Flirttailevat_italialaiset|Flirttailevat italialaiset]] / Sampo'''
 
|
 
|
 
|----
 
|----
Rivi 115: Rivi 115:
 
16-18
 
16-18
 
|
 
|
'''[[2012_kevään_tanssileirin_ohjelma#Branleja|Branleja]] / Atro'''
+
'''[[2012_kevään_tanssileirin_ohjelma#Venyttelyä|Venyttelyä]]'''
 
|
 
|
 
'''[[2012_kevään_tanssileirin_ohjelma#Kertauspaja|Kertauspaja]]'''
 
'''[[2012_kevään_tanssileirin_ohjelma#Kertauspaja|Kertauspaja]]'''
Rivi 192: Rivi 192:
  
 
=== ECD ===
 
=== ECD ===
''Kuvaus puuttuu''
+
'' Kuvaus puuttuu''
  
 
=== Muusikot kokoontuvat ===
 
=== Muusikot kokoontuvat ===
 
''Muusikko - ota mukaan soittimesi!''
 
''Muusikko - ota mukaan soittimesi!''
  
Kaikki ketkä ovat soittotaitoisia tai muuten vain kiinnostuneet asiasta. Pidetään pieni tapaaminen heti tanssileirin aluksi, jos vaikka innostuttaisiin soittamaan jotain tanssiaisissa. Ota mukaan oma soittimesi ja nuotteja. Voidaan myös vaihdella erilaisia nuotteja jos joillain sattuu olemaan hyviä biisejä, joita olisi kiva kokeilla myöhemminkin.
+
''Kaikki ketkä ovat soittotaitoisia tai muuten vain kiinnostuneet asiasta. Pidetään pieni tapaaminen heti tanssileirin aluksi, jos vaikka innostuttiaisiin soittamaan jotain tanssiaisissa. Ota mukaan oma soittimesi ja nuotteja. Voidaan myös vaihdella erilaisia nuotteja jos joillain sattuu olemaan hyviä biisejä, joita olisi kiva kokeilla myöhemminkin.''
  
 
=== Bordoniaa ja muuta vauhdikasta ===
 
=== Bordoniaa ja muuta vauhdikasta ===
Luvassa jotain bordonialaista ja jotain vaudikasta, kuten esim. Celtic Spiral ja Path to the Well. Mahdollisesti myös Troikkaa. Jos juuri sinulla on joku vauhdikas tanssi jota haluaisit tanssittavan, ota musiikki mukaan ja opeta se (tai ota mukaan tanssiohjeet ja nakita joku muu opettamaan se)! Luvassa on varmasti hauskempi paja kuin vaihtoehtona olevat makaronimaaräpeltelyt ;-)
+
'' Kuvaus puuttuu''
  
 
=== Varhaisitalialaisia ===
 
=== Varhaisitalialaisia ===
Ohjelmassa joitakin seuraavista 1400-luvun loppupuolen italialaisista tansseista, ehkäpä jopa osapuilleen tässä järjestyksessä: Marchesana, Gratioso, Belriguardo, Lauro, Venus, Reale, Chirintana. (Tanssittiin: '''Marchesana, Gratioso, Venus, Chirintana''')
+
'' Kuvaus puuttuu''
 
 
Aikaisempi kokemus italialaisista tansseista (ja askelikoista) ei ole lainkaan välttämätöntä, mutta helpottanee vauhtiin pääsemistä. Tai jos et ole vielä yhtään varhaisitalialaista koskaan ennen opetellut (esimerkiksi Petit Riense, Anello, Amoroso, Voltati in ca Rosina...), niin varmaankin olet muuten sujut renessanssitanssien perusidean kanssa, vaikkapa käytyäsi harjoituksissa tämän kevään ajan. Eivät nämä tanssit mitenkään erityisen hankalia ole, mutta ihan täysin vasta-alkajat ja alle pari kuukautta tanssineet saattavat viihtyä paremmin tuolla toisella puolella bordonialaisten parissa.
 
  
 
=== Laulupaja ===
 
=== Laulupaja ===
''Kuvaus puuttuu''
+
'' Kuvaus puuttuu''
  
  
Rivi 214: Rivi 212:
  
 
=== Riettaita tansseja ===
 
=== Riettaita tansseja ===
Suomen kansan oudot tanssit -kirjasesta tuttuja seksuaaliviritteisiä tai muuten vain epäkorrekteja tansseja ja leikkejä.
+
'' Suomen kansan oudot tanssit -kirjasesta tuttuja seksuaaliviritteisiä tai muuten vain epäkorrekteja tansseja ja leikkejä. ''
  
=== Flirttailevat italialaiset sun muut ===
+
=== Flirttailevat italialaiset ===
Kaikissa tansseissa voi ja sopii flirttailla tanssiparin kanssa.  Joissain tansseissa se kuitenkin kuuluu olennaisena osana tanssia.  Näitä käydään tällä tunnilla läpi, mm. [[Mercantia]], [[Gelosia]] ja [[Staines Morris]].
+
'' Kuvaus puuttuu''
  
 
=== ECD 2 ===
 
=== ECD 2 ===
''Kuvaus puuttuu''
+
'' Kuvaus puuttuu''
  
 
=== Ripaskapaja ===
 
=== Ripaskapaja ===
Kohta on polvet rikki ja reidet hapoilla. Mutta on se vaan sen arvosta.
+
''Kohta on polvet rikki ja reidet hapoilla. Mutta on se vaan sen arvosta.''
  
 
=== Käsityöpaja ===
 
=== Käsityöpaja ===
''Tee asuun sopiva viuhka!''
+
'''''Tee asuun sopiva viuhka'''''
  
Tanssiaisten paras asuste lienee viuhka. Voiko sellaisen tehdä itse ja miten? Olen etsiskellyt halpoja viuhkoja, joihin voi korvata viuhkan mukana tulleen kankaan omalla kankaalla ja koristella mielensä mukaan. Kehikot ovat punaisia ja vihreitä eli ota sen mukaan oma kangaspala mukaan, josta haluat väsätä viuhkan. Laitan kuvaesimerkkejä tännä vielä ennen leiriä. Viuhkakehikot maksoivat noin pari euroa kipale eli jos haluat sen verran tuoda mukanasi niin kiva. Käydään läpi myös viuhkakielen alkeet.
+
''Tanssiaisten paras asuste lienee viuhka. Voiko sellaisen tehdä itse ja miten? Olen etsiskellyt halpoja viuhkoja, joihin voi korvata viuhkan mukana tulleen kankaan omalla kankaalla ja koristella mielensä mukaan. Kehikot ovat punaisia ja vihreitä eli ota sen mukaan oma kangaspala mukaan, josta haluat väsätä viuhkan. Laitan kuvaesimerkkejä tännä vielä ennen leiriä. Viuhkakehikot maksoivat noin pari euroa kipale eli jos haluat sen verran tuoda mukanasi niin kiva. Käydään läpi myös viuhkakielen alkeet.''
  
 
=== Uusia barokkisolia ===
 
=== Uusia barokkisolia ===
Tunnilla opetellaan 1700-luvun vaihteen [[Barokkitanssit#Solatanssit|solatansseja]], joissa käytetään [[barokkiaskelikkoja]]. Ohjelmassa ainakin englantilaista traditiota edustava [[The Duke of Gloucester's March]] ja ranskalainen notatoitu [[Les Galeries d'Amour]]. Jos aikaa sekä kiinnostusta riittää, opetellaan/kerrataan näiden lisäksi jokin muu barokkisola.
+
''Tunnilla opetellaan 1700-luvun vaihteen [[Barokkitanssit#Solatanssit|solatansseja]], joissa käytetään [[barokkiaskelikkoja]]. Ohjelmassa ainakin englantilaista traditiota edustava [[The Duke of Gloucester's March]] ja ranskalainen notatoitu [[Les Galeries d'Amour]]. Jos aikaa sekä kiinnostusta riittää, opetellaan/kerrataan näiden lisäksi jokin muu barokkisola.''
  
 
=== Vanha tanssi, uusi musiikki ===
 
=== Vanha tanssi, uusi musiikki ===
Historialliset tanssit kantavat harteillaan arvokasta perintöä ja niitä tanssitaan ylvään vuosisatoja vanhan musiikin tahtiin, tanssin historiaa kunnioittaen... Vai tanssitaanko? Eri puolilla Suomea törmää toisinaan yllättäviin versioihin vanhoista tutuista tansseista, joskus ehkä hieman kieli poskellakin versioituna. Joku kenties muistaa kevään 2010 leiriltä väliaikaohjelman, jossa kajahtivat taannoisen Suomen Euroviisuehdokkaankin sulosävelet tanssin taustamusiikkina.
+
''Historialliset tanssit kantavat harteillaan arvokasta perintöä ja niitä tanssitaan ylvään vuosisatoja vanhan musiikin tahtiin, tanssin historiaa kunnioittaen... Vai tanssitaanko? Eri puolilla Suomea törmää toisinaan yllättäviin versioihin vanhoista tutuista tansseista, joskus ehkä hieman kieli poskellakin versioituna. Joku kenties muistaa kevään 2010 leiriltä väliaikaohjelman, jossa kajahtivat taannoisen Suomen Euroviisuehdokkaankin sulosävelet tanssin taustamusiikkina.''
  
Tässä työpajassa ei lähdetä muokkaamaan vanhoja tansseja vaan noudatetaan niiden vuosisatoja vanhoja askelohjeita (tai ainakin Suomen tanssipiireissä vakiintuneita tulkintoja niistä). Tanssi tuodaan nykyaikaan tällä kertaa musiikin voimin. Miten niin Teräsbetonin tahdissa ei muka voi tanssia renessanssitansseja?!
+
''Tässä työpajassa ei lähdetä muokkaamaan vanhoja tansseja vaan noudatetaan niiden vuosisatoja vanhoja askelohjeita (tai ainakin Suomen tanssipiireissä vakiintuneita tulkintoja niistä). Tanssi tuodaan nykyaikaan tällä kertaa musiikin voimin. Miten niin Teräsbetonin tahdissa ei voi tanssia renessanssitansseja?!''
 
 
Työpaja sopii kaikentasoisille tanssijoille. Tanssit ovat perusaskeliltaan helppoja ja monille tuttuja ECD:itä ym. Mukaan tarvitset vain rentoa meininkiä ja reilusti kokeilumieltä. Tanssit sovitetaan nyt ensimmäistä kertaa näihin nykymusiikin helmiin.
 
  
 
=== Kokeellista kansanmusiikkia ===
 
=== Kokeellista kansanmusiikkia ===
Millaista oli kivikauden musiikki? Äänimaisemia ja ääni-improvisaatiota.
+
'' Millaista oli kivikauden musiikki? Äänimaisemia ja ääni-improvisaatiota.''
  
=== Branleja ===
+
=== Venyttelyä ===
'''Branle-piiritansseja'''. Paljon. Vauhdilla! Kaikki Thoinot Arbeaun Orchesographie-kirjan branlet puolessatoista tunnissa! (Tai ainakin niin monta kuin ehditään.) Järjestys todennäköisesti sama kuin alkuperäisessä kirjassakin.
+
'' Kuvaus puuttuu''
 
 
(Tanssittiin vähän reilussa puolessatoista tunnissa 20 branlea: Double, Single, Gay, Burgundy, Cassandra, Pinagay, Charlotte, War, Aridan, Poitou, Scottish 1&2, Maltese, Washerwomens, Pease, Hermits, Clog, Horses, Montard, Hay)
 
 
 
Tällä tunnilla ''ei'' ole tarkoitus opetella pienehköä kourallista branleja huolellisesti ja perusteellisesti, vaan ennemminkin käydä runsaasti branle-valikoimaa tanssimalla läpi ja kokeilla edes ohimennen että mitä kaikenlaista niiden joukosta löytyykään. (Kivan tanssin nimen voi vaikka kirjoittaa muistiin ja opetella sen sitten joskus myöhemmin kaikessa rauhassa.) Kaikki ovat silti tervetulleita mukaan -- branlet ovat enimmäkseen hyvin helppoja tansseja, joissa toistetaan lyhyttä kuviota useampaan kertaan. Moniin niistä voi suhteellisen helposti ihan vain hypätä mukaan ja opetella askeleet riittävällä tarkkuudella vaikka jopa sitten siinä tanssiessa. Mutta siitä on toki tälläkin tunnilla apua, että tietää mitä ovat simple ja double, kuten siitäkin että erottaa oikean vasemmasta.
 
  
 
=== Kertauspaja ===
 
=== Kertauspaja ===
''Kuvaus puuttuu''
+
'' Kuvaus puuttuu''
  
  
Rivi 257: Rivi 249:
  
 
=== Suomen Historialliset tanssijat ry:n vuosikokous ===
 
=== Suomen Historialliset tanssijat ry:n vuosikokous ===
''Kuvaus puuttuu''
+
'' Kuvaus puuttuu''
  
 
=== Irlantilaista tanssia ===
 
=== Irlantilaista tanssia ===
Käydään läpi helppoja ja nopeasti opittavia irlantilaisia ja skottilaisia tansseja. Askelten osaaminen ei ole pakollista vaan tärkeintä on päästä mukavaan tunnelmaan.
+
'' Kuvaus puuttuu''
  
 
=== Barokkitanssia ===
 
=== Barokkitanssia ===
Ohjelmassa alkulämppäreiden jälkeen barokkitekniikkaa ja naisen Folia-variaatioita (sopivat yhtä hyvin miehille). Folie d'Espagnen notaatio löytyy [http://memory.loc.gov/cgi-bin/ampage?collId=musdi&fileName=073/musdi073.db&recNum=34&itemLink=r?ammem/musdibib:@field täältä].
+
 
 +
''Ohjelmassa alkulämppäreiden jälkeen barokkitekniikkaa ja naisen Folia-variaatioita (sopivat yhtä hyvin miehille). Folie d'Espagnen notaatio löytyy [http://memory.loc.gov/cgi-bin/ampage?collId=musdi&fileName=073/musdi073.db&recNum=34&itemLink=r?ammem/musdibib:@field täältä]''
  
 
=== Sottiisia ===
 
=== Sottiisia ===
Sottiisi on yksi kansanperinteen monipuolisimmista tansseista jota historiallisten tanssien piireissä ja monessa muussa paikassa opetetaan todella yksinkertaistettuna. Syy lienee että usein on aikaa vain kaksi tuntia ja jotkut opettajat ovat realistisia sen suhteen miten paljon ihminen voi oppia kahdessa tunnissa. Tällöin usein opetetaan versio jossa tanssitaan 2 vaihtoaskelta suoraan eteenpäin ja muutama neljän askeleen kuvio sekä ehkä pistopyörintä. Vuosien kuluessa tälläinen supistettu versio saattaa kuitenkin kyllästyttää ihmistä siinä missä kolmiaskeleella tanssittava nelikulma valssi. BORING. Tässä työpajassa mennään sottiisin monipuoliseen maailmaan aika vauhdilla. Pohjakokemus tanssista auttaa paljon.
+
'' Sottiisi on yksi kansanperinteen monipuolisimmista tansseista jota historiallisten tanssien piireissä ja monessa muussa paikassa opetetaan todella yksinkertaistettuna. Syy lienee että usein on aikaa vain kaksi tuntia ja jotkut opettajat ovat realistisia sen suhten miten paljon ihminen voi oppia kahdessa tunnissa. Tällöin usein opetetaan versio jossa tanssitaan 2 vaihtoaskelta suoraan eteenpäin ja muutama neljän askeleen kuvio sekä ehkä pistopyörintä. Vuosien kuluessa tälläinen supistettu versio saattaa kuitenkin kyllästyttää ihmistä siinä missä kolmiaskeleella tanssittava nelikulma valssi. BORING. Tässä työpajassa mennään sottiisin monipuoliseen maailmaan aika vauhdilla. Pohjakokemus tanssista auttaa paljon.''

Huomaa, että kuka tahansa voi muokata, muuttaa ja poistaa kaikkia sivustolle tekemiäsi lisäyksiä ja muutoksia. Muokkaamalla sivustoa luovutat sivuston käyttäjille tämän oikeuden ja takaat, että lisäämäsi aineisto on joko itse kirjoittamaasi tai peräisin jostain vapaasta lähteestä. Lisätietoja sivulla Wiki:Tekijänoikeudet. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)