Bordonialaiset tanssit

Historiallisten tanssien wikistä
Versio hetkellä 15. lokakuuta 2011 kello 21.25 – tehnyt 85.195.138.27 (keskustelu) (→‎Progressiivinen kuja)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä

Bordonia on kuvitteellinen, eristäytynyt valtio Keski-Euroopassa, jonka on kehittänyt John Garden kulttuurilliseksi taustaksi hänen kehittämilleen tansseille. Bordonialaisista tansseista löytyy niin vauhdikkaita kuin rauhallisiakin tansseja, joita tanssitaan piirissä, solamuodostelmassa tai vapaamuotoisesti liikkuen.

Bordonialaiset tanssit sopivat mainiosti isolle määrälle tanssijoita. Piiritansseissa vaihdetaan paria vähintään joka säkeistö, ja progressiivisissa kujatansseissa kukin pari tanssii vuorollaan jokaisen muun parin kanssa, joten tanssit tarjoavat sosiaalista hauskanpitoa.

Luettelo historiallisten tanssien wikistä löytyvistä bordonialaisista tansseista on tanssiohjesivulla.

Tanssimuodostelmat

Bordonialaisissa tansseissa tarvitaan aina oma pari ja nainen on miehen oikealla puolella. Tanssimuodostelma on yleisimmin piiri, parijonopiiri tai progressiivinen kuja.

Piiri

Piirimuodostelma on samanlainen kuin branleissa ja englantilaisissa maalaistansseissa. Parit asettuvat piiriin vierekkäin, jolloin joka toinen piirissä olija on mies ja joka toinen nainen. Esimerkkejä bordonialaisista piiritansseista ovat Indoor Games ja Path to the Well.

Parijonopiiri

Parijonopiiri muodostetaan siten, että jokainen pari asettuu johtoparin taakse jonon jatkoksi, kunnes johtopari ja viimeinen pari sulkevat piirin. Parit katsovat piirissä vastapäivään, jolloin miehet ovat sisä- ja naiset ulkopiirissä. Esimerkiksi Juggling Partners.

Reading this makes my decisions esaeir than taking candy from a baby.

Progressiivinen kujapiiri

Choreographer's Fancy -tanssin muodostelma on kuin bordonialainen progressiivinen kuja, joka kaartuu ympyräksi. Tällöin A-parin mies on sisäpiirissä ja B-parin mies ulkopiirissä. Pareja on oltava parillinen määrä.


Musiikki

Bordonialaisia tansseja voi tanssia lähestulkoon mihin tahansa mukavankuuloiseen musiikkiin, jossa on sopivan reipas tempo. Tanssien luoja on kuitenkin merkinnyt joka tanssin kohdalle, minkä rytmistä musiikkia kussakin tulisi käyttää (esim. polka, reel, jig, valssi). Monissa tansseissa on useita vaihtoehtoja. Irlantilaisesta ja skotlantilaisesta musiikkiperinteestä löytyy monia hauskoja kappaleita, joihin bordonialaisia tansseja yleensä tanssitaan.