Dargason

Historiallisten tanssien wikistä
Versio hetkellä 10. syyskuuta 2015 kello 20.38 – tehnyt 188.238.223.82 (keskustelu)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Englantilainen maalaistanssi. Tanssimuodostelmana on kaksi yhtä pitkää toisiaan vastapäätä olevaa jonoa. Jonot ovat periaatteessa miesten jono ja naisten jono, mutta koska tanssissa kaikki tanssivat kaikkien kanssa, sukupuolilla ei ole oleellisesti väliä. Yleensä tanssia on tapana tanssia neljällä hengellä.

Ks. Playfordin kuvaus tanssista.

Tanssi[muokkaa]

Tanssin aloittavat jonojen ensimmäiset, jotka seisovat kuvion keskellä toisiaan vastapäätä.

I säkeistö (siding)[muokkaa]

  • Vasen siding
  • Set (simple vasen, simple oikea)
  • Turn (pyörivät toistensa ohitse vaihtaen paikkaa, itsensä ympäri pyöriminen vastapäivään, parin ohitus oikealta puolelta)

Ohituksen jälkeen jäädään selkä äskeistä tanssiparia kohti. Tämän jälkeen sama yllä kuvattu kuvio tanssitaan edessä olevan uuden henkilön kanssa niin kauan, kunnes päätyy jonon päähän. Jonon päässä odotetaan yksi tanssivuoro, jonka jälkeen lähdetään tanssimaan jonoa takaisinpäin. Kun kaikki ovat tanssineet 1. säkeistön kaikkien kanssa ja ovat omilla paikoillaa, alkaa toinen säkeistö.

II säkeistö (arming)[muokkaa]

  • Vasen arming
  • Set & turn kuten ensimmäisessä säkeistössä

Myös tämä säkeistö tanssitaan kaikkien jonon henkilöiden kanssa takaisin omille paikoille, sitten alkaa kolmas säkeistö.

III säkeistö (heinä)[muokkaa]

Tolppaheinää jonossa kätellen, 4 askelta per ohitus, jatkuu musiikin loppumiseen asti.

Tanssia on usein tapana tanssia niin, että laitetaan kaksi neljän hengen kuviota ristiin. Tällöin "ykkösjono" aloittaa tanssin normaalisti, "kakkosjono" 4 iskua myöhemmin. Arming-otteena kannattaa käyttää kättelyotetta, jotta toisen parin liittyessä armingiin kaikille on tilaa pyöriä tähdessä.

Musiikki[muokkaa]

Perinteisen Dargason-musiikin lisäksi Linneassa on tanssittu menevän pop-rallin, The Human League-yhtyeen Don't you want me-kappaleen tahtiin.