Muokataan sivua Gratioso

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi kirjataan käyttäjätunnuksesi tekemiksi ja samalla saat käyttöösi hyödyllisiä välineitä.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
[[1400-luvun italialaiset tanssit|1400-luvun italialainen]] ballo yhdelle parille. Tanssilajin askelikkoesittelyt ja pientä historiallista taustaa on [[1400-luvun italialaiset tanssit|varhaisitalialaisten tanssien]] sivulla.
+
{{Muotoilematon}}
 +
Gratioso on 1400-luvun italialailainen paritanssi. Tämän tanssityypin askelikkoesittelyt ja pientä historiallista taustaa on [[1400-luvun italialaiset tanssit|omalla sivullaan|]]. Kuten monista muistakin, tästä tanssista on säilynyt useampia kuvauksia, jotka eroavat toisistaan parin yksityiskohdan osalta (ks. De Practica seu arte tripudii. On the practice or art of dancing. Ed. by Barbara Sparti. Oxford: Clarendon Press 1999/93, s. 166-169 ja 202-203).
  
Kuten monista tansseista, tästäkin on säilynyt useampia kuvauksia, jotka eroavat toisistaan parin yksityiskohdan osalta (ks. De Practica seu arte tripudii. On the practice or art of dancing. Ed. by Barbara Sparti. Oxford: Clarendon Press 1999/93, s. 166-169 ja 202-203).
+
Muodostelmana pari, aluksi tavanomainen tanssiote.
  
=Tanssi=
+
'''A-osa (tahtilajina quadernaria eli 4/4):''' <br>
'''Muodostelma:''' pari, aluksi tavanomainen tanssiote.
+
3 saltarelloa yhdessä eteenpäin, alkaen vasemmalla. Sitten mies kiertää doppiolla naisen oikealle puolelle naisen seisoessa paikallaan (ja vaihtaessaan painon, koska tanssi jatkuu vasemmalla jalalla, mutta 3 saltarelloa jättää oikean vapaaksi). <br>
 +
Toistetaan saltarellot, ja sitten nainen kiertää miehen oikealle puolelle. (Guglielmon tanssikuvaus olisi tulkittavissa myös niin, että mies kiertää naisen vasemmalle puolelle). <br>
  
===A-osa, tahtilaji quadernaria 4/4===
+
Mies etenee yksin askelin 2 saltarelloa, 2 sempiota ja 1 doppio. Sitten nainen miehen luokse samoin askelin. (+ taas painonvaihto, koska oikea jää vapaaksi, mutta tanssi jatkuu vasemmalla)<br>
3 saltarelloa yhdessä eteenpäin, alkaen vasemmalla. Sitten mies kiertää doppiolla naisen oikealle puolelle naisen seisoessa paikallaan (ja vaihtaessaan painon, koska tanssi jatkuu vasemmalla jalalla, mutta 3 saltarelloa jättää oikean vapaaksi).
 
  
Toistetaan saltarellot, ja sitten nainen kiertää miehen oikealle puolelle. (Guglielmon tanssikuvaus olisi tulkittavissa myös niin, että mies kiertää naisen vasemmalle puolelle).
+
'''B-osa (rytmi muuttuu bassadanzaksi eli 6/4:ksi):''' <br>
 
 
Mies etenee yksin askelin 2 saltarelloa, 2 sempiota ja 1 doppio. Sitten nainen miehen luokse samoin askelin. (+ taas painonvaihto, koska oikea jää vapaaksi, mutta tanssi jatkuu vasemmalla)
 
 
 
===B-osa, tahtilaji bassadanza 6/4===
 
 
Molemmat tekevät 2 sempiota & 2 doppiota, alkaen vasemmalla: mies etenee, nainen kiertää myötäpäivään.<br>
 
Molemmat tekevät 2 sempiota & 2 doppiota, alkaen vasemmalla: mies etenee, nainen kiertää myötäpäivään.<br>
2 ripresaa (v, o), joista ensimmäisellä mies kääntyy paria päin, riverenza (joissain lähteissä riverenzan sijaan 2 continenzaa, yhdessä vain yksi).
+
2 ripresaa (vas., oik.), joista ensimmäisellä mies kääntyy paria päin, riverenza (joissain lähteissä riverenzan sijaan 2 continenzaa, yhdessä vain yksi====). <br>====
 
 
 
Uudestaan 2 sempiota & 2 doppiota, tällä kertaa nainen tulee miestä kohti ja mies kiertää vastapäivään. Näin päädytään rinnakkain.<br>
 
Uudestaan 2 sempiota & 2 doppiota, tällä kertaa nainen tulee miestä kohti ja mies kiertää vastapäivään. Näin päädytään rinnakkain.<br>
Yhdessä, tavanomaisessa käsiotteessa, ripresat vasemmalle ja oikealle + riverenza (tai 2 continenzaa).
+
Yhdessä, tavanomaisessa käsiotteessa, ripresat vasemmalle ja oikealle + riverenza (tai 2 continenzaa).<br>
  
===C-osa, tahtilaji piva 2/4 (nopea)===
+
'''C-osa (nopea piva-tahtilaji, 2/4):''' <br>
 
Kasvokkain, oikeat kädet, paikanvaihto kolmella pivalla.<br>
 
Kasvokkain, oikeat kädet, paikanvaihto kolmella pivalla.<br>
Vasemmat kädet, takaisin omille paikoille kolmella pivalla (o, v, o). (Guglielmon kuvauksen paikanvaihtojakso on tulkitavissa myös niin, että ensin mies kiertää naista kolmella pivalla ja sitten nainen kiertää miestä.)
+
Vas. kädet, takaisin omille paikoille kolmella pivalla (oik., vas., oik.). (Guglielmon kuvauksen paikanvaihtojakso on tulkitavissa myös niin, että ensin mies kiertää naista kolmella pivalla ja sitten nainen kiertää miestä.) <br>
 
+
Mies tekee movimenton. Nainen vastaa. <br>
Mies tekee movimenton. Nainen vastaa.<br>
 
 
Kumpikin astuu doppion taakse, poispäin parista, ja pyörähtää takaisin toisella doppiolla.
 
Kumpikin astuu doppion taakse, poispäin parista, ja pyörähtää takaisin toisella doppiolla.
  
 
[[Luokka:Varhaisitalialaiset]]
 
[[Luokka:Varhaisitalialaiset]]

Huomaa, että kuka tahansa voi muokata, muuttaa ja poistaa kaikkia sivustolle tekemiäsi lisäyksiä ja muutoksia. Muokkaamalla sivustoa luovutat sivuston käyttäjille tämän oikeuden ja takaat, että lisäämäsi aineisto on joko itse kirjoittamaasi tai peräisin jostain vapaasta lähteestä. Lisätietoja sivulla Wiki:Tekijänoikeudet. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)
Noudettu kohteesta ”http://tanssi.dy.fi/Gratioso