Grimstock

Historiallisten tanssien wikistä
Versio hetkellä 11. syyskuuta 2007 kello 12.43 – tehnyt Aamu (keskustelu | muokkaukset) (muotoilin vähän ja kirjoitin lyhenteet auki)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tanssi

Englantilainen maalaistanssi kolmen parin jonossa. Tanssissa on kolme säkeistöä ja vaihtuvat kertosäkeet. Säkeistöt sisältävät set-and-turnit, kertosäkeet erilaisia heiniä.

Ensimmäinen säkeistö (doublet)

double v,o eteen-taakse, vasen set-and-turn kohti omaa paria double v,o eteen-taakse, oikea set-and-turn kohti omaa paria

Ensimmäinen kertosäe (heinä)

1. pari kääntyy kohti muita ja kulkee 2. parin välistä ja 3. parin ympäri; samalla muut kävelevät heitä vastaan. Aina kun jokin pari päätyy jonon päähän, he kääntyvät ja lähtevät takaisin mennen vastaantulevan parin välistä ja seuraavan ulkopuolelta. Näin kunnes ollaan alkuperäisillä paikoillaan.

Toinen tapa tulkita kuvio on että miehet tekevät 8-heinää samalla kun naiset tekevät 8-heinää peilikuvana.

Muistisääntö: Päädystä lähtiessä aina kuljetaan parin välistä, keskeltä mennessä päätyyn kuljetaan parin ympäri.

Toinen säkeistö (siding)

vasen siding, vasen set-and-turn oikea siding, oikea set-and-turn

Toinen kertosäe (porttiheinä)

Sama lattiakuvio kuin ensimmäinen kertosäe, mutta pitäen käsistä kiinni: 2. pari tekee portin josta 1. pari menee läpi, jonka jälkeen 1. pari tekee portin 3.:lle jne.

Kolmas säkeistö (arming)

vasen arming, vasen set-and-turn oikea arming, oikea set-and-turn

Kolmas kertosäe

Sama kuin ensimmäinen kertosäe, mutta 1. pari (ja vain 1. pari) kulkevat ristiin vaihtaen paikkoja aina kun kulkevat parin välistä (kummassakin päädyssä).

Variaatio: Linneassa on tavattu tanssia versiota, jossa jokainen pari kulkee ristiin päädystä tullessa, mutta alkuperäislähde määrittelee vain ensimmäisen parin kulkevan ristiin.