Kevään tanssileiriohjelma 2013

Historiallisten tanssien wikistä
Versio hetkellä 17. huhtikuuta 2013 kello 00.10 – tehnyt Tephanis (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tiedosto:Tanssileirin aikataulu paint.png


Perjantai

18:00-19:00 Tervetulokahvit Kannattaa tulla paikalle hieman aikaisemmin, jotta ilmoittautuminen sujuu jouhevasti ja mielellään ennen ensimmäistä tanssipajaa. Toki leirille voi saapua myöhemminkin. Alkuun tarjotaan kahvia ja jotain pientä purtavaa.


Pajojen aikatauluttamisesta: Pajat suositellaan aloitettavaksi 15 yli tasan, ja lopetettavan 10 vaille. Tällöin aikaa jää seuraavaan pajaan siirtymiseen ja vessassa käyntiin sekä yleiseen säätämiseen ja esivalmisteluun. Perjantaina iltapala tarjoillaan joustavasti pajojen välillä, joten syömään saa tulla ensimmäisen pajan jälkeen silloin, kun siltä tuntuu. Iltapalalla tarjotaan jotain pientä suolaista, hodareita tms helppoa laitettavaa. Jos uskoo, että pari hodaria ei riitä iltapalaksi, on leiriläisten käytettävissä mikro ja jääkaappitilaa. Majakoskella on kyllä hellakin, mutta keittiöväki pyytää välttämään ylimääräistä trafiikkia pienissä tiloissaan.


19:15-20:50 Aloittelijaystävälliset branlet ja ecd:t Opettaja: Eetu Kinnunen Paikka: Päärakennus Ohjelma odottaa tarkentumista


19:15-20:50 Tanssiasento ja -tekniikka Opettaja: Tanda Tuovinen Paikka: Riihi Ohjelma odottaa tarkentumista


19:15-20:50 Musiikkipaja Opettaja: Suvi Jaaramaa Paikka: Sauna

KESKIAIKAINEN BÄNDIPAJA

Tule kokeilemaan yhteismusisointia ja muuten vain jammailemaan! Haluatko pitää pienen hengähdystauon tansseista ja vain kuunnella musiikkia?

Tervetuloa soittamaan tanssileirillä tuttuja tanssikappaleita. Voit osallistua bandiimme, jonka luomme yhdessä leiriläisistä, tai pelkästään kuunnella harjoituksiamme. Kappaleisiin toki nuotteja löytyy, mutta varsinaista nuotinlukutaitoa et tarvitse. Mikäli sinulla on aikaisempaa kokemusta soittamisesta, omat soittimet ovat myös tervetulleita! Jokaiselle halukkaalle löytyy rytmi- tai melodiasoittimia.

"Eivät he keskiajallakaan mitään harjoitelleet, he vain ryhtyivät soittamaan!"

Yhteisiä soittimia:

 • tamburiinit
 • kehärummut
 • nokkahuilut
 • yms. suhisevia/ kahisevia rytmisoittimia

Harjoittelemme soittamaan seuraavia tanssija:

 • Branle Maltese ("napsuttelutanssi")
 • Peace Branle ("puputanssi")
 • Jenny Pluck Pears (ECD)
 • Celtic Spiral (Denis Murphy's Polka-musiikki)
 • Hole in the Wall ("varastelutanssi")

Suvi soittaa viululla kappaleita ja tarvitsemme rytmikästä bändiä taustalle. Olisi mahtavaa, jos joku uskaltaisi esiintyä Suvin kanssa illan juhlissa soittaen melodiasoitinta esim. nokkahuilua parin biisin aikana.

Suvi opettaa sinua soittamaan helposti nokkahuilulla. Nyt siis innokkasti mukaan, sinua tarvitaan!


Iltapala on tarjolla ensimmäisen pajan jälkeen joustavasti ja sen saa käydä syömässä silloin kun siltä tuntuu.


21:15-22:50 Aloittelijaystävällinen jatkotunti branlet ja ecd:t Opettaja: Emmi Kaivosoja Paikka: Päärakennus

Tarkoitettu aloittelijoille ja vähän tanssineille. Opetellaan näistä tansseista sen verran kuin ehditään, oppilailla mahdollisuus vaikuttaa tanssivalintoihin:

 • Branle Charlotte
 • Branle Officiale
 • Rufty Tufty
 • Hyde Park
 • Heralds in Love
 • Nonesuch Grimstock
 • Childgrove
 • Juice of Barley
 • Mr Isaac’s Maggot
 • Well Hall


21:15-22:50 Adrianin tanssit Opettaja: Atro Kajaste Paikka: Riihi

Tanssin nimeltä Irish Gypsy saatatkin jo tuntea. Mutta mitähän kaikkea muuta tanssillista Atro on ehtinyt vuosien varrella keksiä? Tule kokeilemaan!

Yhteistä näille kaikille tansseille on se, että ne tanssitaan nykyaikana sävellettyyn (joskin ehkä "vanhahtavaan") musiikkiin, mutta koreografioista silmiinpistävät nykyaikaisuudet enimmäkseen puuttuvat. Joidenkin kohdalla koreografian palaset on lainattu ihan sellaisenaan oikeista historiallisista tansseista, mutta missään näistä ei ole kyse siitä, että vain tanssittaisiin jokin kokonainen tuttu historiallinen koreografia suoraan sellaisenaan, mitenkään sovittamatta, johonkin modernimpaan musiikkiin.

Tanssien keskinäinen opetusjärjestys lienee allaoleva, edetään helpommista hankalampiin, mutta kaikkia näitä ei ole tarkoituskaan ehtiä käydä läpi. Aloitetaan noista kahdesta ensimmäisestä (Overture ja Les mortes), valitaan sitten osallistujien mielenkiinnon mukaan ehkä pari muuta ja jätetään loppuun riittävästi aikaa Mond Tanzille.

Suluissa on mainittu kunkin tanssin "suositeltavat esitiedot". Tanssit voi toki opetella näitä esitietoja tuntemattakin, mutta niiden sujuvahko osaaminen varmasti helpottaa ja nopeuttaa oppimista huomattavasti.

 • Overture to the Sun (double, set and turn, siding)
 • Les mortes dans la brouee (simple, double, set and turn)
 • La veille de Noel (burgundilaisten basse dansejen askelikot ja rakenne)
 • Adrian's Maggot (Childgrove, Portsmouth)
 • Beggars and Thieves (turkkilainen branle, leidinheitto)
 • Promised Land (Contrapasso in due)
 • Flower on the Grave (Contrapasso in due, Upon a Summer's Day / Bonny Bonny Broome)
 • Dance 'til Morning Light (Upon a Summer's Day, Black Nag)
 • Mond Tanz (alkeet varhaisitalialaisista, myöhäisitalialaisista, ECD:stä)

Tansseihin voi halutessaan tutustua myös etukäteen. Ohjeet löytyvät Adrianin tanssiohjesivulta. [1]


23:00-23:30 Fain I would Opettaja: Atro Kajaste Paikka: Riihi

Fain I Would on neljän parin ECD, sieltä maalaistanssien monimutkaisemmasta päästä. Sen osaaminen olisi erittäin suureksi avuksi lauantain esityspajassa, joten jos et sitä vielä tunne ja ajattelit osallistua esityspajaan, tule ensin tänne. (Mikään pakko ei ole, mutta hyvin suositeltavaa kyllä.) Muuten tämä paja on totta kai avoin ihan kaikille muillekin, jotka haluavat tämän tanssin opetella tai kerrata.

Fain I Wouldin ohjeet löytyvät ainakin Adrianin tanssiohjesivulta. [2]


Perjantain saunavuorot: Naiset saunovat perjantaina klo 21-22, miehet 22-23. Sekasauna 23-01.

Hiljaisuus perjantaina klo 23:30 päärakennuksessa.


Lauantai

08:00-09:00 Aamupala


09:15-10:50 Keskiaikaisia ketjutansseja Opettaja: Jenni Lares Paikka: Päärakennus

Ketjutansseja tanssittiin Euroopassa yleisesti jo ennen keskiaikaa ja paikoin sen jälkeenkin. Ketjutansseissa yhdistyvät helpot askeleet ja laulu, balladi. Esilaulaja vie joukkoa ja lauluun vastataan toistamalla tai yksinkertaisella kertosäkeellä. Tanssit ovat todella helppoja, yksin ei joudu laulamaan eikä mukana laulaminenkaan ole välttämätöntä. Hauskaa ohjelmaa esimerkiksi keskiaikatapahtumiin!


09:15-10:50 Playfordia Edistyneille Opettaja: Antti Kautiainen Paikka: Riihi

 • Lull Me Beyond Thee
 • Mr. Beveridge's Maggot
 • Newcastle
 • Gioliva


11:15-12:50 Aloittelijaystävälliset varhaisitalialaiset Opettaja: Sampo Niskanen Paikka: Päärakennus Odottaa kuvausta


11:15-12:50 Barokkisolia edistyneille Opettajat: Petri Myllynen & Mikko Tähkänen

Mikon ja Petrin pajassa mennään jokin valikoima seuraavista solatansseista; yleisön mieltymysten, kykyjen ja jaksamisen mukaan:


13:00-14:00 Lounas


14:15-15:50 Scottish Country Dances Opettaja: Sonja Virta Paikka: Päärakennus Odottaa tarkennusta


14:15-15:50 Jane Austen-solatansseja Opettaja: Emmi Kaivosoja Paikka: Riihi

Opetellaan Jane Austenin kirjojen filmatisoinneissa nähtäviä enemmän tai vähemmän historiallisia solatansseja. Ohjelmassa tanssit:

 • The Young Widow ja
 • The Comical Fellow sekä seuraavia toiveiden ja ehtimisen mukaan:
 • Wakefield Hunt
 • Moniek's Maggot
 • Shrewsbury Lasses
 • Auretti's Dutch Skipper

16:15-17:50 Esityspaja Linnean vuosijuhlia/Ropeconia varten Opettaja: Atro Kajaste Paikka: Riihi

Haluaisitko opetella ihan uuden hienon tanssin, ja esittää sen Linnean 10-vuotisjuhlissa (Helsinki, 18.5.) ja/tai Ropeconissa (Espoo, 27.7.)? Minä haluaisin! Mutta suunnittelemani koreografia on kirjoitettu 8 hengelle (4 parille), joten tarvitsen tähän mukaan kavereita...

Pajaan saavat osallistua kaikki uuden ja melko haastavan tanssin opettelemisesta kiinnostuneet, mutta opetus ja kuvioiden muodostaminen tapahtuu niiden ehdoilla, jotka pystyvät jo nyt sitoutumaan siihen, että osallistuvat ainakin jompaankumpaan noista em. esitystilaisuuksista.

Ja toisin kuin tanssileireillä yleensä, ennakkoilmoittautuminen tähän pajaan (viimeistään siinä lounaalla pari tuntia ennen pajan alkua) olisi ihan mukavaa, vaikkakaan ei pakollista tai välttämätöntä.

Tämän tanssin haastavuus ei tule hankalasta askeltekniikasta, vaan lähinnä muistettavien tanssikuvioiden määrästä ja ehkä paikoitellen nopeudestakin. Koreografia sisältää elementtejä ainakin allamainituista tansseista, joten mitä useampia niistä osaat (tai olet joskus kokeillut) jo ennestään, sitä nopeammin ja helpommin pääset kärryille tästä uudestakin kokonaisuudesta, ja sitä sujuvampaa on koko tanssin opettelu isommallakin porukalla. (Mutta kyse on silti vain esitietosuosituksista, ei -vaatimuksista.)

Suositeltavat esitiedot: Bonny Bonny Broome, Fain I Would, Heralds in Love, Mage on a Cree, Newcastle (tamperelaisittain), Saint Martins, Dull Sir John, galliardin alkeet, myöhäisitalialaisten alkeet. (Erityisesti kolme ensinmainittua ovat merkittävässä osassa, ja siksi tuo Fain I Would opetetaan vielä ihan erikseenkin perjantai-iltana klo 23.)

Ohjeita näihin esitietosuosituksiin löytyy Adrianin tanssiohjesivulta sekä TanssiWikistä. Ja minulta saa toki kysellä lisääkin tästä pajasta, niin leirin aikana kuin jo sitä ennenkin.


16:15-17:50 Kertauspaja Opettaja: Karoliina Kemppainen Paikka: Päärakennus

Kerrataan leirillä opetettuja tansseja


18:00-19:00 Pitojen valmistelu ja tanssiaislaittautumista


19:00- Pidot Päärakennuksessa

Pitojen jälkeen siirrytään jatkamaan tanssiaisia Riihessä, jossa tanssitaan niin pitkään, kuin tanssijalka vipattaa. Päärakennuksessa hiljaisuus alkaa klo 22:00. Tähän mennessä pitää olla kaikki yöpymisvälineet pumpattuina ja laitettuina, jotta ne ihmiset, jotka haluavat nukkua, saavat sen myös tehdä.

Naisten suihkuvuoro on lauantaina klo 16-17, miesten suihkuvuoro klo 17-18. Lauantaina järjestetään pelkästään sekasauna 23-03, joten suosittelemme ottamaan uimapuvun mukaan jos et halua saunoa sekasaunassa luonnontilassa.


Sunnuntai

09:00-10:00 Aamupala


10:15-11:50 Valssipaja

Opettaja: Mari Castrén paikka: Päärakennus Valssin perusteita, eli askeleet, asento ja pyöriminen, ehkä hiukan muutakin.


10:15-11:50 Kansantansseja

Opettaja: Arttu Peltoniemi Paikka: Riihi


10:15-10:45 Venyttelypaja

Opettaja: Eliza Rask Paikka: Sauna


12:00-13:00 Lounas


13:15-14:50 Irkkutansseja

Opettaja: Susanna Veijalainen Paikka: Päärakennus "Opetellaan irlantilaisen tanssin perusaskeleet ja sen jälkeen helppoja céilejä (perinteisesti tanssittu korkeilla varpailla) ja mahdollisesti set dancejä (ilman varvasteluja). Toiveita opetettavista tansseista saa esittää. Aikaisempaa kokemusta tai kovaa kuntoa ei tarvita."


13:15-14:50 Tanssi-impro

Opettaja: Violetta Marin Paikka: Riihi

Omasta liikkeestä omaksi tanssiksi. Liike on tanssia, ja sitä tuottaaksemme harjoittelemme hieman kehon hallintaa, kontaktia ja lopulta kehitämme lyhyet koreografiat improvisoiden.


15:00-17:00 Loppusiivous