Muokataan sivua La Danse de Cleves

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi kirjataan käyttäjätunnuksesi tekemiksi ja samalla saat käyttöösi hyödyllisiä välineitä.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
Epäsäännöllinen burgundilainen [[basse danse]]. Askellyhenteiden selitykset, tanssilajin askelikkoesittelyt ja pientä historiallista taustaa on [[Basse danse]] -tanssien sivulla.
+
{{Muotoilematon}}
 +
La danse de Cleves on epäsäännöllinen burgundilainen basse danse, joka on kuvattu 1400-luvun lopussa kirjoitetussa ns. Brysselin käsikirjoituksessa (Les Basses Danses de Marguerite d'Autriche, transkriptio sivulla http://caagt.rug.ac.be/%7Evfack/ihdp/brussels.html#P22). Epäsäännölliseksikin basseksi Danse de Cleves on poikkeava, koska siinä on etenevien osien lisäksi erityisiä lattiakuvioita. Lisäksi epätavallista on se, että käsikirjoitukseen on merkitty koko melodiakulku pelkkien pitkien tenoriäänten sijaan. Tanssin alkuosa on esitetty tavanomaiseen tapaan askelikkojen lyhenteillä. Toinen osa, ns. liljakuvio, on selostettu sanallisesti. Tämän jälkeen teksti katkeaa, mutta jäljempänä toisella sivulla olevan katkelman oletetaan kuuluvan La danse de Clevesiin. Siinä kuvataan se kuvio, joka on tapana tehdä sydämen muotoisena - joskaan kuvaus ei ole yksiselitteinen ja sydän ei ole itsestäänselvä tulknta lattiakuvioksi... Näiden kahden tekstikatkelman välistä vaikuttaa puuttuvan jotain, ja melodiakulun kannalta luonteva tulkinta on, että väliosio on neljän tahdin pituinen. Sydänosuuden jälkeen musiikkia on vielä 4+4 tahtia. Tässä rekonstruktiossa väliosio on täytetty ainoalla mahdollisella neljän tahdin säännöllisellä basse danse -kuviolla ja lopussa on yksi mahdollisista kahdeksan tahdin säännöllisistä kuvioista.
  
La Danse de Cleves on kuvattu 1400-luvun lopussa kirjoitetussa ns. Brysselin käsikirjoituksessa (Les Basses Danses de Marguerite d'Autriche, transkriptio sivulla http://caagt.rug.ac.be/%7Evfack/ihdp/brussels.html#P22). Epäsäännölliseksikin basseksi Danse de Cleves on poikkeava, koska siinä on etenevien osien lisäksi erityisiä lattiakuvioita. Lisäksi epätavallista on se, että käsikirjoitukseen on merkitty koko melodiakulku pelkkien pitkien tenoriäänten sijaan. Tanssin alkuosa on esitetty tavanomaiseen tapaan askelikkojen lyhenteillä. Toinen osa, ns. liljakuvio, on selostettu sanallisesti. Tämän jälkeen teksti katkeaa, mutta jäljempänä toisella sivulla olevan katkelman oletetaan kuuluvan La danse de Clevesiin. Siinä kuvataan se kuvio, joka on tapana tehdä sydämen muotoisena - joskaan kuvaus ei ole yksiselitteinen eikä sydän ole itsestäänselvä tulkinta lattiakuvioksi. Näiden kahden tekstikatkelman välistä vaikuttaa puuttuvan jotain, ja melodiakulun kannalta luonteva tulkinta on, että väliosio on neljän tahdin pituinen. Sydänosuuden jälkeen musiikkia on vielä 4+4 tahtia. Tässä rekonstruktiossa väliosio on täytetty ainoalla mahdollisella neljän tahdin säännöllisellä basse danse -kuviolla ja lopussa on yksi mahdollisista kahdeksan tahdin säännöllisistä kuvioista.
+
Alkuperäiskuvauksen puutteellisuudesta johtuen La danse de Clevesistä on varsin erilaisia tulkintoja. Kuvauksen sanalliset osuudet voidaan perustellusti tulkita toisinkin kuin tässä on esitetty. Lisäksi joissain muunnelmissa käytetään mm. sivuttaisia doubleja, joita ei kuitenkaan esiinny missään tunnetussa historiallisessa basse danse -lähteessä.
  
Alkuperäiskuvauksen puutteellisuudesta johtuen La Danse de Clevesistä on varsin erilaisia tulkintoja. Kuvauksen sanalliset osuudet voidaan perustellusti tulkita toisinkin kuin tässä on esitetty. Lisäksi joissain muunnelmissa käytetään mm. sivuttaisia doubleja, joita ei kuitenkaan esiinny missään tunnetussa historiallisessa basse danse -lähteessä.
+
R b (kaikkien basse dansejen avauskuvio)<br>
 +
(epäsäännöllinen alkujakso:) ss ddd ss d^r (d^r=double taakse)
  
=La Danse de Cleves=
+
kukka: nainen kiertää oikealle pienen ympyrän (liljan oik. lehden) askelin ss d. Samalla mies kävelee kukan vartta pitkin eteenpäin kahdella simplellä ja palaa paikalleen takaperin doublella ("une double desmarchant"). Sitten nainen tekee kuten mies edellä, ja samalla mies kiertää vasemmalle askelin ss d.
  
{|
+
väliosio: ss d r b
| width="130px" |
+
 
'''R b'''
+
sydämet: mies vasemmalle etuviistoon ja nainen oik. etuviistoon ss, sitten molemmat kaartavat doublella kohti paikkaa, josta simplet alkoivat. Sydänkuvio toistetaan toiseen suuntaan, minkä jälkeen tanssijat ovat jälleen kasvot alkuperäiseen suuntaan.
|
+
 
(avaus)
+
loppuosio: ss ddd rrr b
|-
+
 
|
+
-----
'''ss ddd ss d^r'''<br>
+
 
(d^r=double taakse)
+
Burgundilaisten [[basse danse|basse dansejen|]] askelikkojen standardilyhenteet:<br>
| valign="top" |
+
r = desmarche, taka-askel: astu taakse (puoli tahtia), tuo toinen jalka viereen (toinen tahdinpuolikas). Tanssin aloittava desmarche tehdään ikään kuin parille suunnattuna reverencenä.<br>
(epäsäännöllinen alkujakso)
+
b = branle, keinu: painonvaihto vasemmalle jalalle ja sitten takaisin oikealle (muistuttaa varhaisitalialaista continenzaa)<br>
|-
+
s = simple, yksinkertainen askel päkiältä kokojalalle. Kaksi simpleä kestää yhtä kauan kuin yksi mikä tahansa muu askelikko eli yhden tahdin.<br>
| valign="top" |
+
d = double, tupla: kolme askelta päkiöillä, lopuksi alas kokojalalle<br>
'''kukka:'''
 
|
 
nainen kiertää oikealle pienen ympyrän (liljan oik. lehden) askelin '''ss d'''. Samalla mies kävelee kukan vartta pitkin eteenpäin kahdella simplellä ja palaa paikalleen takaperin doublella ("une double desmarchant"). Sitten nainen tekee kuten mies edellä, ja samalla mies kiertää vasemmalle askelin '''ss d'''.
 
|-
 
|
 
'''ss d r b'''
 
|
 
(väliosio)
 
|-
 
| valign="top" |
 
'''sydämet:'''
 
|
 
mies vasemmalle etuviistoon ja nainen oikealle etuviistoon '''ss''', sitten molemmat kaartavat '''doublella''' kohti paikkaa, josta simplet alkoivat. Sydänkuvio toistetaan toiseen suuntaan, minkä jälkeen tanssijat ovat jälleen kasvot alkuperäiseen suuntaan.
 
|-
 
|
 
'''ss ddd rrr b'''
 
|
 
(loppuosio)
 
|}
 
  
 
==Musiikki==
 
==Musiikki==

Huomaa, että kuka tahansa voi muokata, muuttaa ja poistaa kaikkia sivustolle tekemiäsi lisäyksiä ja muutoksia. Muokkaamalla sivustoa luovutat sivuston käyttäjille tämän oikeuden ja takaat, että lisäämäsi aineisto on joko itse kirjoittamaasi tai peräisin jostain vapaasta lähteestä. Lisätietoja sivulla Wiki:Tekijänoikeudet. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)