Pompadour (rivitanssiversio)

Historiallisten tanssien wikistä
Versio hetkellä 24. joulukuuta 2013 kello 21.34 – tehnyt Sentree (keskustelu | muokkaukset) (Minulle opetettu riviversio Pompadourista.)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pompadouria tanssitaan joskus paririveissä. Tällöin mies on naisen vasemmalla puolella ja piiriä ei muodosteta.

Tanssi

Tanssiote: Nainen on miehen oikealla puolella, ja pari pitää toisiaan käsistä kiinni perhosotteella, eli vasemmalla kädellä otetaan parin vasemmasta kädestä kiinni ja oikealla kädellä otetaan parin oikeasta kädestä kiinni. Oikeat kädet ovat vasempia korkeammalla. Kädet ovat moniin muihin tansseihin verrattuna suhteellisen korkealla, jotakuinkin rinnan tasolla. Parit muodostavat keskenään paririvejä rintamasuunta yleisöön päin.

A-osa (yhdessä)

  • Double näpäytyksellä sivuittain vasemmalle ja sama oikealle. Huom. Tässä tanssissa on käytetty nimenomaan ristiaskeldoublea taakse ristiin, ja siinä vaiheessa kun toinen jalka laitetaan ristiin toisen taakse, on samalla tapana hieman koukistaa polvia. Jalat kuitenkin suoristetaan seuraavaan askeleeseen mennessä.
  • Askel eteenpäin vasemmalla ja näpäytys oikealla jalalla, sama toisella jalalla. Näitä näpäytysaskelia tulee yhteensä neljä, oikea-vasen-oikea-vasen näpäytys.

Toistetaan A-osa, mutta viimeisen eli neljännen näpäytyksen sijaan käännytään siten, että naiset päätyvät mieheen kasvokkain ja oikea käsi irrotetaan.

B-osa (erikseen)

  • Sekä miehet että naiset tekevät alussa kuvaillut näpäytys-doublet ensin omalle vasemmalle puolelleen ja sitten omalle oikealle puolelleen, jonka jälkeen paria otetaan kiinni vasemmasta kädestä.
  • Painonsiirto paria kohti nousten hieman ja poispäin vastaavasti laskien.
  • Vaihdetaan paikkaa parin kanssa edelleen vasemmasta kädestä kiinni pitäen neljällä askeleella, vasen-oikea-vasen-oikea.

Toistetaan B-osa peilikuvana alkaen näpäytys-doublet oikealle. Tällä kertaa naiset ovat vasemmalla ja miehet oikealla puoella, mutta toisin kuin piiriversiossa, tässä versiossa otetaan yhä vasemmasta kädestä kiinni. Tämän jälkeen astutaan vasen-oikea-vasen-oikea -kuviolla takaisin rintamasuunnat yleisöön ja otetaan alun mukainen perhosote. Sen jälkeen Pompadour tanssitaan alusta toiseen kertaan.