Tanssileiri 2013 syksy

Historiallisten tanssien wikistä
Versio hetkellä 18. maaliskuuta 2014 kello 15.31 – tehnyt Tephanis (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Historiallisten tanssien syysleiri 2013 järjestetään 18.-20.10.2013 Turussa Maarian Mahdin urheilutalossa.

Leirin teemana ovat karnevaalit, iloinen juhlinta naamioiden ja nurinkurisuuden merkeissä.

Karnevaalien juuret voidaan juontaa antiikin aikohin, jolloin mm. Saturnalian juhlimiseen kuului juhla-ateria, vierailuja ystävien luokse, pienien lahjojen antamista ja yleistä hauskanpitoa erikoisuutena roolien kääntyminen päälaelleen. Historiallisista karnevaaleista tunnetuin lienee Venetsian karnevaalit, jotka saivat tarinoiden mukaan alkunsa jo vuonna 1162 vietetystä voitonjuhlasta. Varsinaiseen loistoonsa Venetsian naamiokarnevaalit nousivat kuitenkin vasta useita vuosisatoja myöhemmin ja 1600- ja 1700-luvuilla tanssia, laulua ja muita esityksiä sisältävät naamiaiset olivat erityisen suosittuja Euroopan hoveissa.

Siinä missä tavallisen kansan karnevaaleja juhlittiin kaduilla nurin käännetyin vaattein ja muin hullutuksin, vietettiin hienoissa juhlasaleissa karnevaaleja hillitymmin tanssien ja hauskaa pitäen, mutta paremmankin väen maailmaan nurinkurisuus kuului – saatettiin esimerksisi ratsastaa ja tanssia väärin päin. Kaiken kaikkiaan karnevaalin lähtökohtana on nurin päin käännetty maailma ja karnevaaliin olennaisesti kuuluva nauraminen kyseenalaistaa vallitsevat käsitykset. Karnevaaleissa on tyypillisesti ollut näyttäviä kulkueita, iloista musiikkia sekä naurua ja erityisiä juhlaruokia.

Mikä tanssileiri?[muokkaa]

Tanssileiri on kaikille historiallisista tansseista, hyvästä ruoasta ja mukavasta yhdessäolosta kiinnostuneille tarkoitettu tapahtuma. Leirillä opetetaan historiallisia (ja ei-niin-historiallisia) tansseja helpoista haastaviin, keskiaikaisista barokkeihin, hovitansseista maalaistansseihin ja historiallisen kaavan mukaan rakennettuihin moderneihin tansseihin. Lauantai-iltana leiri huipentuu juhla-ateriaan ja tanssiaisiin, joissa pääsee näyttämään, mitä kaikkea leirin aikana on oppinut.

Leiri on vuoden huipputapahtuma kokeneille tanssijoille ja ehdottomasti paras paikka uteliaille kokeilijoille. Useimmat tanssit ovat melko yksinkertaisia ja helppoja painaa mieleen, mutta samaan aikaan elegantteja ja sosiaalisia. Tanssileiri kokoaa Suomen historialliset tanssijat yhteen ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin, nähdä vanhoja ystäviä, oppia uutta, kerrata vanhaa, juhlia ja pitää hauskaa yhdessä.

Tanssia on luvassa perjantai-illan kello kuudesta sunnuntai-iltapäivään saakka. Leirin aikataulu ja sisältö kootaan omalle sivulleen. Karnavaaliteema näkyy tanssien lisäksi ohjelmassa mm. maskeeraus- ja naamiopajoissa.

Leirin aikataulu ja sisältö löytyvät erilliseltä Tanssileirin ohjelmasivulta.

Käytännön järjestelyjä[muokkaa]

Leiritilat ovat jälleen olleet kiven alla, joten osallistujamäärää joudutaan rajoittamaan tilojen vuoksi. Käytössä yksi sali sekä takkahuone. Tilapula ei kuitenkaan suuremmin koske saunoja joita käytössä on kaksi.

Erillisiä nukkumatiloja ei ole, mutta leiripaikalla majoittuminen on mahdollista lattiamajoituksessa. Mukaan kannattaa varata makuualusta sekä peti/liinavaatteita.

Leirillä tarjotaan perjantaina kevyttä iltapalaa, lauantaina aamupalaa ja lounasta, sekä tietenkin juhla-ateria. Sunnuntaina tarjoillaan vielä aamupala ja eilisen illallisen tähteet, joita oletettavasti on runsaasti.

Vaatetus on vapaa, mutta kehotamme ottamaan jotakin mukavaa ja rentoa tanssiharjoituksia varten ja jotakin tyrmäävän juhlavaa lauantai-illan tanssiaisiin. Kenkinä tanssitossut ovat treenien ykkösvalinta, tanssiaisissa käytännöllisyys ja mukavuus voi kenties tälläkin saralla antaa periksi näyttävyydelle. Karnavaaliteemaan sopivat erityisen hyvin näyttävät vaatteet sekä naamiot.

Mitä mukaan leirille?[muokkaa]

- Itsesi (kavereita saat leiriltä)
- Hyvää mieltä ja tanssi-intoa
- Rennon, mukavan vaatekerran tanssiharjoituksiin, ehkä kaksikin (tanssiessa saattaa tulla hiki)
- Halutessasi jotain juhlavaa lauantai-illan tanssiaisiin
- Hygieniatarpeet
- Pyyhe!
- Omia eväitä, naposteltavaa, juotavaa
- Nukkumatarpeesi

Tarpeellisista tavaroista ja kokeneempien kävijöiden vinkeistä on myös koottu muistilista jota kannattaa tarkastella.

Ilmoittautuminen ja maksaminen[muokkaa]

Ilmoittautua voi leirin ilmoittautumislomakkeella 8.8.2013 klo 8:00 alkaen. Leiri täynnä, mutta jonotuslistalle toki pääsee ilmoittautumalla. Maksaminen toteutetaan tilisiirrolla, tilinumero ja muut maksutiedot lähetetään leiriläisille ilmoittautumisen jälkeen. Leirin hinta on 40 € per henkilö. Eräpäivä maksulle on 4.10. Myöhässä maksaville hinta on 45 €, maksamatta ja ilmoittautumisensa perumatta jättäneet joutuvat maksamaan vielä 5 € käsittelymaksun.

Maksuohjeet lähetetään leiriläisille ilmoittautumisen jälkeen sähköpostissa. Mikäli haluat perua ilmoittautumisesi leirille, voit tehdä sen vapaasti 4.10. saakka, 11.10. mennessä peruneet saavat puolet leirin hinnasta takaisin. Tämän jälkeen peruville emme voi luvata mitään palautuksia.

Jos maksamisessa on jotain vaikeuksia, ongelmia tai rahaa ei juuri silloin eräpäivän aikaan ole, otathan yhteyttä jo etukäteen, niin katsotaan voidaanko asia järjestää jotenkin -tähän mennessä ratkaisu on aina löydetty. Huutelemme kyllä maksamisen unohtaneiden perään, mutta ainakin viime vuoden kokemuksen perusteella paikkoja pitää panna hyvinkin nopeasti uusjakoon -jonossa on aina ihmisiä.

Saapuminen paikalle[muokkaa]

Leiripaikalle pääsee Turun paikallisbusseilla sekä tietenkin omalla autolla. Saapumisojeet lisätään myöhemmin. Kimppakyytejä suositellaan etenkin kauempaa tuleville

Linkkejä ja yhteystietoja[muokkaa]

Pääjärjestäjä: tanssileiri.turku2013@gmail.com, 040 7481922 /Susanna Leppälahti

Facebook-tapahtuma:: [1]

Leiri toteutetaan yhteistyössä Turun keskiaikaseura Uninkankareen kanssa.