Troikka

Historiallisten tanssien wikistä
Versio hetkellä 24. marraskuuta 2007 kello 03.53 – tehnyt Sampo (keskustelu | muokkaukset) (lisäys muista tanssijamääristä sekä pari tarkennusta)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Troikka on vauhdikas ja hengästyttävä neliötanssi 12 tanssijalle, jotka muodostavat neljä kolmikkoa (mielellään poika keskellä ja kaksi tyttöä sivuilla, mutta mikä muukin yhdistelmä hyvänsä on aivan hyväksyttävä). Kolmikko pitää toisiaan kädestä kiinni ja kädet ovat ylhäällä.

Kaksi vastakkain olevaa kolmikkoa ovat pääparit ja toiset ovat sivuparit. Tanssi etenee kaanonin tapaan: sivuparit toistavat pääparien tanssimat kuviot 8 askelikkoa heitä jäljessä.

Tanssia voi myös soveltaa muille tanssijamäärille (esim. 8 tai 10 henkeä) laittamalla vastakkain kahden hengen parit, jotka sitten soveltavat alla olevia kuvioita.

Askelikko

Juoksua, jossa jalka nousee suorana etuviistoon (oikea jalka oikealle, vasen jalka vasemmalle) mahdollisimman korkealle.

Tanssi

A-osa (vastuu)

Pääparit aloittavat tanssin liikkumalla 8 askelikkoa kohti vastinkuviota (vastuu), ja kolmikoiden kohdatessa lyövät kolmikoiden päissä olevat vapaan käden vastakkaiskolmikon kanssa ylhäällä yhteen ja samalla huudetaan "HEI!" (Tässä kohtaa B-pari aloittaa tanssin lähtemällä eteenpäin.) Paluu kahdeksalla askelikolla takaisin. A-osa toistetaan.

B-osa (pyörimiset)

8 askelikolla kolmikon oikeanpuoleisin henkilö menee kahden muun tekemästä portista läpi ja takaisin omalle paikalleen (keskimmäinen pyörähtää samasta portista itsensä ympäri, etteivät kädet mene solmuun). Tämän jälkeen vasemmanpuoleisin menee 8 askelikolla kahden muun tekemästä portista.

Lopuksi vielä kolmen hengen piirissä 8 askelikkoa myötäpäivään ja 8 vastapäivään.

Tanssi alkaa alusta.

Musiikki

(Lastu)
Yleisimmin Suomessa käytetty Sapelitanssi, ulkomailla käytetään alkuperäistä musiikkia