Tanssileirin ohjelma 2010 kevät

Historiallisten tanssien wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä on 23.-25.4.2010 Jyväskylässä pidettävän tanssileirin aikataulu ja ohjelmakuvaukset. Pääsääntöisesti helpommat tanssit opetetaan päärakennuksessa, haastavammat riihessä. Pikkutila on muuta ohjelmaa varten.

Katso leirin muut käytännön asiat tanssileirin pääsivulta.

Tanssipajojen vetäjät, olkaa hyvät ja kirjoittakaa tälle sivulle lyhyt kuvaus opetuksenne sisällöstä ja mahdollisista taito- tai muista vaatimuksista!

Aikataulu[muokkaa]

Perjantai 23.4.

klo Päärakennus Riihi Pikkutila
18-20 saapuminen, vapaata tanssia, tervetulokahvit
20-22 Helpot 1 / Kari 20-23 Italialaiset: Nido d'Amore / Sampo Venyttely / Arttu
23- hiljaisuus 23.00 vapaata tanssimista

hiljaisuus 1.00

Lauantai 24.4.

klo Päärakennus Riihi Pikkutila
herätys 7.45 herätys 7.45
8-9 aamupala
9-10.45 Helpot 2 / Antti Mimiikka / Maarit
11-12.45 Barokkisolatanssit / Mikko Italialaiset / Atro
lounas
14.15-16 Bordonialaiset / Atro Barokkitanssi: A Single Dance for a Young Lady / Aamu Etiketti / Eetu
16.15-18 Tuttujen tanssien kertaus (vara-aika) Lähteet: Beauchamp-Feuillet -notaatio / Aamu
18.30 illallinen
n. 20-23 Tanssiaiset
23- hiljaisuus 23.30 Toivotut tanssit, yöpala

Sauna klo 22-03 sekasauna, paitsi välissä 23-23.45 naisten vuoro, 23.45-00.30 miesten vuoro

Sunnuntai 25.4.

klo Päärakennus Riihi Pikkutila
herätys 8.45 herätys 8.45
9-10 aamupala
10-11.45 Kansantanssit / Maarit Italialaiset: Pizochara ja Gratioso / Emmi Etiketti: Barokkitervehdykset / Aamu
lounas
13-14.45 English Country Dances / Atro Irlantilainen tanssi / Saija
15-16.45 Paritanssit: Hidas valssi / Tero ja Ida Bassadanzat / Jaakko Venyttely / Arttu

Perjantai[muokkaa]

Helpot 1[muokkaa]

  • Kari Aliranta (todennäköisesti joku muu)
  • pe klo 20-22 päärakennuksessa

Aloittelijaystävällisiä tansseja, joiden alkuperämaat ja -aikakaudet vaihtelevat. Luvassa englantilaisia maalaistansseja, branleja, varhaisitalialaisia, ehkä almaineja ja bordonialaisia. Eri tanssit kuin Helpot 2- pajassa.

Italialaiset: Nido d'Amore[muokkaa]

Nido d'Amore on myöhäisitalialainen tanssi vuodelta 1600, jota sen kirjoittaja Fabritio Caroso kuvaa "täydelliseksi tanssiksi". Tanssin neljä eri osaa on kukin omassa tahtilajissaan, sisältäen mm. galliard- ja canario-osuudet. Tanssi vaatii jonkin verran kokemusta italialaisista tansseista.

Venyttely[muokkaa]

  • Arttu Peltoniemi
  • pe klo 20-22 ja su klo 15-16.45 pikkutilassa

Tässä työpajassa opetellaan hieman miten kehon lihakset toimivat keskenään ja näin opitaan venyttelyn lisäksi myös paljon kehon huollosta. Lisäksi venytellään kroppa päästä varpaisiin. Tai oikeastaan keskustasta ääripäihin ja takaisin. :)

Lauantai[muokkaa]

Helpot 2[muokkaa]

  • Antti Tahvanainen
  • la klo 9-10.45 päärakennuksessa

Aloittelijaystävällisiä tansseja, joiden alkuperämaat ja -aikakaudet vaihtelevat. Luvassa englantilaisia maalaistansseja, branleja, varhaisitalialaisia, ehkä almaineja ja bordonialaisia. Eri tanssit kuin Helpot 1- pajassa.

Mimiikka[muokkaa]

  • Maarit Neuvonen
  • la klo 9-10.45 riihessä

Työpajassa perehdytään eleiden ja ilmeiden käyttöön renessanssitanssissa lähinnä esityksellisestä näkökulmasta, mutta mietitään myös näiden soveltamista vapaaseen tanssiin esim. tanssiaisia ajatellen. Esimerkkitansseina käytetään Amorosoa, Petit Vriensiä sekä mahdollisesti jotakin yleisesti tuttua ECD:tä. Esimerkkitanssien ennalta osaaminen on tarpeellista, jotta voi keskittyä mimiikkaan askelten muistelemisen sijaan.

Barokkisolatanssit[muokkaa]

  • Mikko Tähkänen
  • la klo 11-12.45 päärakennuksessa

Barokkisolatanssit ovat tarkoitettuja seurusteluun, joten ne sopivat myös kokemattomille tanssijoille. Kokeneemmat voivat koettaa tanssia tanssit asiaankuuluvilla askelikoilla kävelemisen sijaan, joten myös kokeneille pitäisi löytyä haasteita. Tässä työpajassa voi viimeistään kertailla askelikkoja jos aikoo osallistua Single Dance for a Young Lady työpajaan.

Barokkisolissa käydään läpi seuraavat tanssit:

Italialaiset: lisää myöhäisitalialaisia[muokkaa]

  • Atro Kajaste
  • la klo 11-12.45 riihessä

Myöhäisitalialaisia tansseja Fabritio Caroson kirjasta "Il Ballarino" (1581). Vaihtoehtoina Ardente Sole, Contentezza d'Amore, Furioso, Gentilezza d'Amore ja Gracca Amorosa. Näistä ehdittäneen opetella kaksi, jotka valitaan osallistujien kiinnostuksen ja opettajan fiiliksen mukaan. (Jos aikaa jää, ylimääräisenä bonuksena ehkä La Nizzarda.)

Jos osaat perjantai-illan Nido d'Amoren (tai Celeste Giglion tai Laura Soaven), niin selviät jo paljon haastavammistakin tansseista kuin nämä. Jos osaat Allegrezza d'Amoren, Gloria d'Amoren tai Bassa Gioiosan, niin opit varmasti nämäkin -- eivät nämä ainakaan sen vaikeampia ole kuin nuo. Jos osaat Villanellan, Contrapasson tai Il Conto dell'Orcon, niin olet tervetullut opettelemaan näitä edellisiin verrattuna "seuraavan vaikeustason" myöhäisitalialaisia. Jos et ole tanssinut mitään myöhäisitalialaisia tansseja aikaisemmin, niin tämän tunnin tarkoitus ei ole olla sopiva paikka aloittaa. Askeltekniikan ja askelikkojen nimien opetteluun tuskin jää kovin paljon aikaa, joten mitä paremmin (ja mitä useampia) osaat myöhäisitalialaisten tanssien askelikkoja jo etukäteen, sitä helpompi sinun on keskittyä koreografian opettelemiseen ja muistamiseen.

Tunnilla opetellut tanssit: Furioso, Gracca Amorosa, Gentilezza d'Amore.

Bordonialaiset[muokkaa]

  • Atro Kajaste
  • la klo 14.15-16 päärakennuksessa

Tällä kertaa opettelemme muutamia hieman "tuntemattomampia" bordonialaisia tansseja, eli sellaisia joita ei ole täällä Suomessa vielä ihan kauheasti tanssittu. (Paitsi ehkä joskus vuosia sitten Joensuussa.) Ohjelmassa on ainakin That Broad Road, Cosy Contra ja Juggling Partners. Luultavasti myös Indoor Games ja/tai The Palindrome. Jos näiden jälkeen jää aikaa, voidaan mennä pikakertauksena joku aiemmilta tanssileireiltä tai paikallisista tanssiharjoituksista (tms.) tuttu bordonialainen tanssi.

Mukaan ovat tervetulleita kaikki, jotka arvelevat osaavansa kävellä musiikin tahtiin ja laskea kahdeksaan samanaikaisesti.

Tunnilla opetellut tanssit: That Broad Road, Cosy Contra, Juggling Partners, Indoor Games.

Barokkitanssi: A Single Dance for a Young Lady[muokkaa]

Opettelemme pienen soolotanssin vuodelta 1735. Osallistujien on hyvä osata valmiiksi barokkiaskelia tai olla nopeita oppimaan. Muistiinpanovälineet mukaan tarvittaessa!

Myös miehet tervetulleita tanssin nimestä huolimatta!

Etiketti[muokkaa]

  • Eetu Kinnunen
  • la klo 14.15-16 pikkutilassa

Harjoittelemme tanssiaisiin liittyviä tavanomaisia etiketti- ja kohteliaisuussääntöjä, tervehtimistä, tanssiinhakua, tanssista kiittämistä ja leidin saattamista pois tanssilattialta. Käymme myös läpi kohteliaan ja sivistyneen seurustelun (ja kiusoittelun) perusteita, esittelyitä ja muun seurueen huomioimista. Tavoitteena on käydä läpi helppoja tapoja toimia hienostuneesti tanssiaisissa ja parantaa omaa ja muiden tanssiaiskokemusta.

Tuttujen tanssien kertaus[muokkaa]

  • useita vetäjiä
  • la klo 16.15-18 päärakennuksessa

Lähteet: Beauchamp-Feuillet -notaatio[muokkaa]

Tutustumme 1700-luvun alun tanssiopastarjontaan ja kirjoitamme tanssiaskelia notaatiomerkein. Tämä paja sopii täydennykseksi barokkitanssipajalle, mutta voi toki osallistua myös vain jompaankumpaan. Notaation opettelu saattaa olla mielekkäämpää, jos tuntee barokkiaskelia vähän jo ennestään. Muistiinpanovälineet mukaan!

Sunnuntai[muokkaa]

Kansantanssit[muokkaa]

  • Maarit Neuvonen & Arttu Peltoniemi
  • su klo 10-11.45 päärakennuksessa

Alkeistason helppoja ja hauskoja kansantansseja tyyliin "quick and dirty", eli enemmän hauskanpitoon painottaen ja vähemmän tekniikkaan keskittyen. Alustavasti ohjelmassa jenkkaa, sottiisia ja mahdollisesti huutokatrillia.

Italialaiset: Pizochara ja Gratioso[muokkaa]

  • Emmi Kaivosoja
  • su klo 10-11.45 riihessä

Varhaisitalialaisia tansseja: Pizochara ja Gratioso. Nämä ovat varhaisitalialaisten tanssien asteikolla keskitasoa, vähän hankalampia kuin Amoroso tai Petit Vriens. Mukaan voi silti tulla, vaikka italilaisista tansseista ei olisi aiempaa kokemusta jos kiinnostusta löytyy. Kannattaa kuitenkin olla henkisesti varautunut siihen, että näissä tansseissa musiikin rytmi vaihtelee kesken tanssin tuoden lisähaastetta tanssimiseen ja askeleetkaan eivät ole pelkkää kävelyä, vaikkakin verrattuna esimerkiksi Allegrezzaan ja Nidoon erilaisia askelia on varsin pieni määrä. Jos aikaa jää, voidaan ottaa jotakin muitakin varhaisitalialaisia tansseja, esimerkiksi Legiadra, Colonnese tai Chirintana.

Etiketti: Barokkitervehdykset[muokkaa]

Niiailemme ja kumartelemme kauniisti ja oikeaoppisesti niin seistessä kuin kävellessäkin, seuraan saavuttaessa ja siitä poistuttaessa sekä tanssiin ryhdyttäessä. Lähteinä ovat 1720-30-luvun tanssioppaat. (Miehet voivat ottaa mukaan hatun, jos haluavat haastetta.)

English Country Dances[muokkaa]

  • Atro Kajaste
  • su klo 13-14.45

Oudompia ja vähemmän tanssittuja englantilaisia maalaistansseja. Vaihtoehtoina Beggar Boy, Boateman, Bonny Bonny Broome, Lull Me Beyond Thee, Mage on a Cree, Millison's Jig, New Boe Peep, Newcastle tamperelaisittain, Night Peece, Shepherd's Holyday ja Woodicock. (Nämä ovat kaikki ns. setti-ECD:itä Playfordin kirjan 1. painoksesta vuodelta 1651.) Näistä mennään niin monta kuin ehditään, jossakin sopivassa järjestyksessä osallistujien kiinnostuksen (sekä lukumäärän) ja opettajan fiiliksen mukaan.

Osallistujien olisi hyvä olla perillä perus-ECD-kaavasta (kolme säkeistöä, tuplat-siding-arming), mutta sen ehtii mainiosti opetella perjantai-illan ja lauantain aikana, vaikkei olisi English Country Danceista ennen tätä leiriä koskaan kuullutkaan.

Tunnilla opetellut tanssit: Shepherd's Holyday, Bonny Bonny Broome, Mage on a Cree, Boateman, Night Peece.

Irlantilainen tanssi[muokkaa]

  • Saija Juvala
  • su klo 13-14.45

Irkussa tulee yleensä lämmin, joten päälle jotain rentoa ja mukavaa, pitkät helmat ovat vain tiellä. Jalkaan mieluiten jotain mikä ei luista. Tanssitaan jotain ceilejä, näillä näkymin esim. Fairy Reel, Duke Reel ja/tai Glencar Reel. Tämä ei ole kuitenkaan kiveen kirjoitettua...

Paritanssit: Hidas valssi[muokkaa]

  • Tero Salmela ja Ida Perälä
  • su klo 15-16.45

Opetellaan tanssilavoilta tutun hitaan valssin alkeita. Käydään läpi helppoja peruskuvioita ja ajan salliessa jokin vaikeampikin kuvio. Ei tarvitse olla omaa paria. Vaihdellaan paria vähän väliä, niin kaikki pääsevät tanssimaan.

Bassadanzat[muokkaa]

  • Jaakko Virtanen
  • su klo 15-16.45

Varhaisitalialaisia hillittyjä ja arvokkaita tansseja. Bassadanzat käyttävät varhaisitalialaisia askelikkoja, mutta ne tahdistetaan musiikkiin kuten burgundilaiset basse danset. Pyritään kiinnittämään huomiota tyylikkyyteen.

Puhtaista bassadanzoista otetaan Patienza ja Lauro. Bassa-osuuksia sisältävistä varhaisitalialaisista balloista otetaan aina Rostiboli Gioioso ja jos aikaa jää niin myös Leoncello Vecchio.