Linnea
Tanssiryhmä Linnea
|
Tietoa Linneasta: | Muualla wikissä: |
Tulevia teemoja & tiedotteita:
Aikatauluttamattomia teema- ja tanssitoiveita (tähän saa lisätä toiveita sitä mukaa kun keksii): Caccia d'Amore, Contrapasso in due, Take Eyes |
Tanssiryhmä Linnea on keväällä 2003 perustettu historiallisten tanssien ryhmä, jonka tarkoituksena on tarjota kaikille halukkaille mahdollisuus opetella ja tanssia historiallisia sekä historiallisen tyylisiä tansseja pääkaupunkiseudulla. Viikoittaiset harjoitukset ovat avoimet kaikille halukkaille.
Linnea toimii alajaostona osana Roolipeliyhdistys Lieska ry:tä. Yhdistyksen jäsenyys ei kuitenkaan ole edellytys Linnean harjoituksiin osallistumiselle.
Tanssiharjoituksissa kävijöitä kehotetaan maksamaan Lieska Ry:n jäsenmaksu 10 euroa/vuosi. Lieskan tilinumero on FI43 6601 0003 2410 23. Viestiksi "Jäsenyys Oma Nimi". Vaihtoehtoisesti maksun voi maksaa käteisellä tanssiharjoituksissa.
2024 Lieska ry/Linnean asioita hoitavat seuraavat henkilöt:
Puheenjohtaja: Noora Hiltunen
Varapuheenjohtaja: Hannes Parkkinen
Sihteeri: Jenni D
Rahastonhoitaja: Chris Kaukonummi
Tilavastaava: Timo Sarojärvi hallituksen varajäsen
Tapahtumavastaavat: Timo Sarojärvi hallituksen varajäsen
Hallituksen jäsen: Paavo Elonheimo
Hallituksen jäsen: Katariina Karvinen
Häirintäyhteyshenkilöt: Koko hallitus
Tanssit ja opettajat
Linneassa tanssitaan kaikenlaisia historiallisia tansseja, sekä monia modernimpia hauskoja tansseja. Ajoittain Linnean harjoituksissa on pidetty teemakertoja, jolloin on harjoiteltu esimerkiksi vanhojentansseja, kansantansseja, lavatansseja sekä rivitansseja. Kaikenkaikkiaan vuosien saatossa tanssittuja tansseja on reilusti toista sataa, liki kaikki tanssiohjesivulla olevat tanssit on käyty läpi. Harjoitusten päätarkoitus on hauskan pitäminen, eikä historiallisesta tarkkuudesta tai tekniikasta nipoteta kuin harvoin. Viime aikoina on myös ajoittain alettu harjoitella vaativampiakin tansseja.
Ensimmäisinä toimintavuosina oli pääsääntöisesti tietyt opettajat, jotka opettivat harjoituksissa. Sittemmin on siirrytty vapaamuotoisempaan käytäntöön, jossa useat pidempään tansseja harrastaneet vuorottelevat opetusta. Jokaiselle kerralle pyritään kuitenkin valitsemaan joku vastuuhenkilö, joka suunnittelee etukäteen hieman mitä tansseja sillä kertaa tanssitaan. Vastuuhenkilö voi myös valita jonkin teeman, jonka tyyppisiä tansseja hän painottaa kyseisellä kerralla.
Tiedotus
Linnean tiedotusta hoidetaan pääsääntöisesti Facebook-ryhmässä nimeltä Tanssiryhmä Linnea Myös Whatssup ryhmä on nykyään tiedotuskanavana. Jos et ole tämän jäsen pyydä liittymistä Oulunkylän tanssiharjoituksissa. Discordissa on myös historiallisten tanssien keskusteluryhmä johon voi liittyä.
Linnealla on oma sähköpostilista, jonka kautta tiedotetaan poikkeuksista harjoitusvuoroissa, erityisistä teemakerroista sekä muista tansseihin liittyvistä tapahtumista. Listalle kannattaa liittyä kaikki Linnean toiminnasta kiinnostuneet. Tiedotukset lisätään myös tälle sivustolle.
Linnealla on myös IRCnetissä oma IRC-kanavansa #linnea. Sinne ovat tervetulleita juttelemaan kaikki kiinnostuneet.
Kiusaamiseen ja ahdisteluun puuttuminen
Häirintä ja muu epäasiallinen kohtelu
Mikä on häirintää, mikä ei ole? Häirintä on järjestelmällistä ja jatkuvaa toista alistavaa toimintaa tai käyttäytymistä. Se on aina lain ja yleisen hyvän tavan vastaista ja siten kiellettyä käyttäytymistä. Häirinnälle on tyypillistä se, ettei toista hyväksytä sellaisena kuin hän on. Häirinnän yhteydessä puhutaan usein kiusaamisesta. Häirintää eivät ole ihmisten väliset näkemyserot tai erimielisyydet, vaikka ne koettaisiinkin loukkaavina ja huonontaisivat keskinäisiä suhteita. Häirintää eivät ole myöskään harrastusta koskevien ongelmien käsittely- ja ratkaisuyritykset, tapa johtaa harrastusta käskyillä tai perusteltuun kurinpidolliseen toimenpiteeseen ryhtyminen, vaikka ne kokisikin vääriksi. Myöskään yksittäiset epäasiallisen käyttäytymisen tilanteet eivät ole häirintää.
Mitä häirityn tulee tehdä?
Häiritsevästi käyttäytyvälle hallituksen jäsenelle tai harrastuskaverille tulee heti ilmaista, ettei hänen menettelynsä ole hyväksyttävää ja vaatia sen lopettamista. Tämän voi tehdä joko yksin tai yhdessä harrastuskaverin tai yhdistyksen hallituksen edustajan kanssa. Häirintä harvoin loppuu itsekseen, jos asialle ei tee mitään. Jos häirintä edelleen jatkuu, vaikka häiritsijälle on selvästi ilmaistu, ettei hänen menettelyään hyväksytä, häiritsijän voidaan katsoa jatkavan häirintää tahallaan. Asian jatkokäsittelyn vuoksi on tärkeää, että häirinnän ilmenemismuodot, toistuvuus ja häirityn reagoinnit kirjataan ylös. Jos häiritsijä kielloista välittämättä jatkaa häirintää, hänelle tulee ilmoittaa, että asia viedään yhdistyksen hallituksen käsittelyyn.
Häirityn tai yhdistyksen edustajan tulee pyytää asian käsittelyä. Jos häiritsijä on hallituksessa, tulee asia saattaa puheenjohtajan tietoon, tai puheenjohtajan ollessa häiritsijä muun hallituksen tietoon.
Yhdistyksen Hallituksella on velvollisuus lopettaa häirintä
Hallituksen yksi keskeisistä velvollisuuksista on puuttua yhdistyksessä esiintyviin ristiriitoihin ja ongelmiin. Häirinnän lopettaminen on hallituksen velvollisuus ja asiaan puuttuminen välittömästi on hallituksen vastuulla sen jälkeen, kun häirintä on tullut hallituksen tietoon. Tapahtumien kulku tulee selvittää objektiivisesti kuulemalla kaikkia osapuolia. Samalla on huomioitava myös muut yhdistyksen jäsenet. Lopuksi tulee sopia yhteisesti, miten jatkossa käyttäydytään ja miten sovittua käyttäytymistä seurataan. Hallituksen velvollisuutena on tehdä tarvittavat järjestelyt. Jos ongelma ei omin voimin ratkea, apua voi pyytää myös ulkopuoliselta avustajalta. Jos ohjeet ja neuvot eivät auta, hallituksella on johto- ja valvontaoikeutensa nojalla valta ryhtyä kurinpidollisiin toimenpiteisiin häiritsijää kohtaan. Jos häiritsijä ei lopeta häirintää ja häiritty saa häirinnästä haittaa terveydelleen, hallitus voidaan saattaa vastuuseen harrastusturvallisuuden laiminlyömisestä, jopa turvallisuusrikoksesta, vaikka häiritsijä olisi kolmas taho, eli ei yhdistyksen jäsen. Jos yhdistyksen toimet eivät johda häirinnän loppumiseen, voi tietoa ja apua pyytää valvovalta viranomaiselta. Jokaisella yhdistyksen jäsenellä on velvollisuus välttää muihin jäseniin kohdistuvaa terveydelle haitallista häirintää ja muuta epäasiallista kohtelua. Jokaisella yhdistyksen jäsenellä on omalta osaltaan velvollisuus tukea ja edistää tasapainoista harrastusilmapiiriä ja hyvinvointia.
Miten häirintää voidaan estää?
Yhdistyksessä tulee jo ennalta varautua häiriötilanteiden ratkaisuun. Yhdistykselle tulee laatia kirjalliset käyttäytymisen pelisäännöt sekä menettelytapasäännöt epäasiallisen kohtelun tilanteita varten. Lisäksi pelisäännöt ristiriitojen ja palautteen antamista varten. Yhdistyksessä määritellään asiallisen ja asiattoman käyttäytymisen rajat. Pelisäännöt tulee laatia yhdessä yhdistyksen jäsenten kanssa. Pelisäännöt sitovat kaikkia yhdistyksen jäseniä, joten ne on saatettava koko yhdistyksen tietoon. Pelisääntöjen tarkoituksena on ohjata yhdistyksen jäseniä asialliseen ja vastuulliseen harrastukseen ja vuorovaikutukseen. Kenelläkään ei ole velvollisuutta sietää häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua harrastuksessaan tai muussa yhdistyksen toiminnassa.
Lapset tanssiharjoituksissa ja tanssiaisissa
Lapset ovat aina tervetulleita Linnean tanssiharjoituksiin ja tanssiaisiin, mutta muutama pieni huomio asian suhteen on paikallaan. Kävelemään oppineilla lapsilla tulisi olla mukana henkilö, joka pitää huolta ettei lapsi eksy tanssikuvion keskelle. Tämä on lapsen turvallisuuden kannalta olennaista, sillä kesken vauhdikkaamman tanssin pientä ihmistaimea ei välttämättä havaitse, ja siitä saattaa syntyä pahakin haaveri. Haluamme varmastikin pitää myös tulevan tanssijasukupolven terveiden kirjoissa.
Lisäksi lapsia ei missään tilanteessa saa jättää valvomatta harjoitus- tai tanssiaistiloihin. Tiloissa on usein arvokasta tavaraa, joka rikkoutuu helposti. Vastuu lapsista on aina huoltajilla, älkää missään tapauksessa jättäkö lapsia ilman valvontaa ja luottako siihen, että joku todennäköisesti katsoo heidän peräänsä.