Ero sivun ”Mercantia” versioiden välillä

Historiallisten tanssien wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(muotoilut, pieniä paranteluja)
(pieniä tarkennuksia)
 
(2 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
''Mercantia'' on [[1400-luvun italialaiset tanssit|1400-luvun italialainen tanssi]] yhdelle naiselle ja kolmelle miehelle. Alkumuodostelmana on kaksi paria siten, että nainen on edessä normaalilla paikalla oikealla ja heidän takanaan on miespari.
+
''Mercantia'' on [[1400-luvun italialaiset tanssit|1400-luvun italialainen ballo]] yhdelle naiselle ja kolmelle miehelle. Tanssilajin askelikkoesittelyt ja pientä historiallista taustaa on [[1400-luvun italialaiset tanssit|varhaisitalialaisten tanssien]] sivulla.  Tanssi on säilynyt lukuisissa eri lähteissä, joissa on pieniä vaihtelevuuksia toisiinsa nähden.  Alla on kuvattu tanssi kuten sitä Suomessa on tanssittu.
 
 
  
 
==Tanssi==
 
==Tanssi==
 +
'''Alkumuodostelma:''' kaksi paria jonossa siten, että nainen on etummaisessa parissa normaalilla paikalla oikealla (ja takana on siis miespari).
  
*Movimento, 11 saltarelloa. (Tahti on varsin vikkelä, 6/8.)
+
===A-osa (eteneminen), tahtilaji saltarello 6/8===
*Takamiehet erkaantuvat toisistaan kuudella ripresalla. (Siis oik. mies 6 ripresaa oikealle, vas. mies 6 vasemmalle. Tässä osassa tahtilajina on hitaahko 4/4).
+
* Movimento, 11 saltarelloa.
 
 
 
 
*(6/4) Nainen kääntyy ympäri vasemmalle ja päätyy siis katsomaan takempia miehiä.
 
*Hänen parinsa poistuu kolmella doppiolla ja jää selin muihin.
 
 
 
 
 
*Vasemmanpuoleinen mies (naisesta katsottuna oikea) naisen luo 2 sempiolla ja 1 doppiolla, koskettaa tämän kättä ja palaa takaisin samoilla askelilla. Miehen tehdessä toiset sempiot ja doppiot nainen tekee volta tondan eli kääntyy koko kierroksen 2 sempiolla ja 1 ripresalla.
 
*Toinen mies tekee samoin. Nainen kääntyy jälleen kuten edellä.
 
 
 
 
 
*Etummainen mies kääntyy katsomaan, mitä hänen selkänsä takana on tekeillä (meza volta oikealle). Toiset miehet ohittavat toisensa 2 sempiolla ja 1 doppiolla ottaen kädestä.
 
  
 +
===B-osa (eroaminen)===
 +
* '''Tahtilaji quadernaria 4/4:''' Takamiehet erkaantuvat toisistaan kuudella ripresalla. (Siis oikeanpuoleinen mies 6 ripresaa oikealle, vasemmanpuoleinen mies 6 vasemmalle.)
 +
* '''Tahtilaji bassadanza 6/4:''' Nainen kääntyy doppiolla ympäri vasemmalle ja päätyy siis katsomaan taaempia miehiä.
 +
* Naisen parina tanssinut mies poistuu kolmella doppiolla ja jää selin muihin.
  
*(4/4) Ykkösmies kahdella saltarellolla naisen taakse.
+
===C-osa (liehittely), tahtilaji bassadanza 6/4===
*(6/4) Nainen käännähtää, mies ottaa tätä kädestä, tervehtivät toisiaan riverenzalla.
+
* Vasemmanpuoleinen mies (naisesta katsottuna oikea) naisen luo 2 sempiolla ja 1 doppiolla, koskettaa tämän kättä ja palaa takaisin samoilla askelilla. Miehen tehdessä toiset sempiot ja doppiot nainen tekee ''volta del gioioson'' eli kääntyy koko kierroksen oikean kautta 2 sempiolla ja 1 ripresalla.
 +
* Toinen mies tekee samoin. Nainen kääntyy jälleen kuten edellä.
  
*Lopuksi ykkösmies naisen ohi vasemmalta eli ulkokautta 2 sempiolla ja 1 doppiolla. Samalla naisen takaa mies (joka tanssin alkaessa oli tanssisuuntaan katsottuna vas.) tulee naisen pariksi samoilla askelilla.  
+
===D-osa (paluu)===
 +
* '''Yksittäinen tahti 3/4:''' Etummainen mies kääntyy katsomaan, mitä hänen selkänsä takana on tekeillä (meza volta oikealle) - musiikissa on usein hyvin selkeä "herätysääni".
 +
* '''Tahtilaji bassadanza 6/4:''' Takaparin miehet ohittavat toisensa kädestä ottaen 2 sempiolla ja 1 doppiolla ja jäävät toistensa paikoille.
 +
* '''Tahtilaji quadernaria 4/4:''' Ykkösmies kahdella saltarellolla naisen taakse ja koputtaa tämän oikeaa olkapäätä.
 +
* '''Yksittäinen tahti 3/4:''' Nainen käännähtää ympäri (meza volta oikealle) - musiikissa jälleen selkeä kohta.
 +
* '''Tahtilaji jälleen bassadanza 6/4:''' Ykkösmies tekee ripresan oikealle ja ottaa naista kädestä, tervehtivät toisiaan riverenzalla.
  
 +
===E-osa (paikanvaihdot), tahtilaji bassadanza 6/4===
 +
* Lopuksi ykkösmies naisen ohi vasemmalta eli ulkokautta 2 sempiolla ja 1 doppiolla uudeksi kolmanneksi mieheksi. Samalla naisen takaa mies (joka tanssin alkaessa oli tanssisuuntaan katsottuna vasemmalla puolella) tulee naisen pariksi samoilla askelilla. Samaan aikaan nainen ja viimeinen mies volta del gioioso.
 +
''Joissakin ryhmissä viimeisiä volta del gioiosoja ei ole tehty; eroavaisuuksia on myös alkuperäislähteissä.''
  
''Toistetaan koko tanssi vielä kaksi kertaa eli kaikki miehet ovat vuorollaan naisen parina.''
+
Toistetaan koko tanssi vielä kaksi kertaa eli kaikki miehet ovat vuorollaan naisen parina. Toistoissa A-osassa tehdään 12 saltarelloa ilman movimentoa.
  
 
[[Luokka:Varhaisitalialaiset]]
 
[[Luokka:Varhaisitalialaiset]]

Nykyinen versio 28. syyskuuta 2007 kello 12.21

Mercantia on 1400-luvun italialainen ballo yhdelle naiselle ja kolmelle miehelle. Tanssilajin askelikkoesittelyt ja pientä historiallista taustaa on varhaisitalialaisten tanssien sivulla. Tanssi on säilynyt lukuisissa eri lähteissä, joissa on pieniä vaihtelevuuksia toisiinsa nähden. Alla on kuvattu tanssi kuten sitä Suomessa on tanssittu.

Tanssi[muokkaa]

Alkumuodostelma: kaksi paria jonossa siten, että nainen on etummaisessa parissa normaalilla paikalla oikealla (ja takana on siis miespari).

A-osa (eteneminen), tahtilaji saltarello 6/8[muokkaa]

  • Movimento, 11 saltarelloa.

B-osa (eroaminen)[muokkaa]

  • Tahtilaji quadernaria 4/4: Takamiehet erkaantuvat toisistaan kuudella ripresalla. (Siis oikeanpuoleinen mies 6 ripresaa oikealle, vasemmanpuoleinen mies 6 vasemmalle.)
  • Tahtilaji bassadanza 6/4: Nainen kääntyy doppiolla ympäri vasemmalle ja päätyy siis katsomaan taaempia miehiä.
  • Naisen parina tanssinut mies poistuu kolmella doppiolla ja jää selin muihin.

C-osa (liehittely), tahtilaji bassadanza 6/4[muokkaa]

  • Vasemmanpuoleinen mies (naisesta katsottuna oikea) naisen luo 2 sempiolla ja 1 doppiolla, koskettaa tämän kättä ja palaa takaisin samoilla askelilla. Miehen tehdessä toiset sempiot ja doppiot nainen tekee volta del gioioson eli kääntyy koko kierroksen oikean kautta 2 sempiolla ja 1 ripresalla.
  • Toinen mies tekee samoin. Nainen kääntyy jälleen kuten edellä.

D-osa (paluu)[muokkaa]

  • Yksittäinen tahti 3/4: Etummainen mies kääntyy katsomaan, mitä hänen selkänsä takana on tekeillä (meza volta oikealle) - musiikissa on usein hyvin selkeä "herätysääni".
  • Tahtilaji bassadanza 6/4: Takaparin miehet ohittavat toisensa kädestä ottaen 2 sempiolla ja 1 doppiolla ja jäävät toistensa paikoille.
  • Tahtilaji quadernaria 4/4: Ykkösmies kahdella saltarellolla naisen taakse ja koputtaa tämän oikeaa olkapäätä.
  • Yksittäinen tahti 3/4: Nainen käännähtää ympäri (meza volta oikealle) - musiikissa jälleen selkeä kohta.
  • Tahtilaji jälleen bassadanza 6/4: Ykkösmies tekee ripresan oikealle ja ottaa naista kädestä, tervehtivät toisiaan riverenzalla.

E-osa (paikanvaihdot), tahtilaji bassadanza 6/4[muokkaa]

  • Lopuksi ykkösmies naisen ohi vasemmalta eli ulkokautta 2 sempiolla ja 1 doppiolla uudeksi kolmanneksi mieheksi. Samalla naisen takaa mies (joka tanssin alkaessa oli tanssisuuntaan katsottuna vasemmalla puolella) tulee naisen pariksi samoilla askelilla. Samaan aikaan nainen ja viimeinen mies volta del gioioso.

Joissakin ryhmissä viimeisiä volta del gioiosoja ei ole tehty; eroavaisuuksia on myös alkuperäislähteissä.

Toistetaan koko tanssi vielä kaksi kertaa eli kaikki miehet ovat vuorollaan naisen parina. Toistoissa A-osassa tehdään 12 saltarelloa ilman movimentoa.