La Danse de Cleves

Historiallisten tanssien wikistä
Versio hetkellä 27. syyskuuta 2007 kello 15.53 – tehnyt Aamu (keskustelu | muokkaukset) (parempi aakkostus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Epäsäännöllinen burgundilainen basse danse. Askellyhenteiden selitykset, tanssilajin askelikkoesittelyt ja pientä historiallista taustaa on Basse danse -tanssien sivulla.

La Danse de Cleves on kuvattu 1400-luvun lopussa kirjoitetussa ns. Brysselin käsikirjoituksessa (Les Basses Danses de Marguerite d'Autriche, transkriptio sivulla http://caagt.rug.ac.be/%7Evfack/ihdp/brussels.html#P22). Epäsäännölliseksikin basseksi Danse de Cleves on poikkeava, koska siinä on etenevien osien lisäksi erityisiä lattiakuvioita. Lisäksi epätavallista on se, että käsikirjoitukseen on merkitty koko melodiakulku pelkkien pitkien tenoriäänten sijaan. Tanssin alkuosa on esitetty tavanomaiseen tapaan askelikkojen lyhenteillä. Toinen osa, ns. liljakuvio, on selostettu sanallisesti. Tämän jälkeen teksti katkeaa, mutta jäljempänä toisella sivulla olevan katkelman oletetaan kuuluvan La danse de Clevesiin. Siinä kuvataan se kuvio, joka on tapana tehdä sydämen muotoisena - joskaan kuvaus ei ole yksiselitteinen eikä sydän ole itsestäänselvä tulkinta lattiakuvioksi. Näiden kahden tekstikatkelman välistä vaikuttaa puuttuvan jotain, ja melodiakulun kannalta luonteva tulkinta on, että väliosio on neljän tahdin pituinen. Sydänosuuden jälkeen musiikkia on vielä 4+4 tahtia. Tässä rekonstruktiossa väliosio on täytetty ainoalla mahdollisella neljän tahdin säännöllisellä basse danse -kuviolla ja lopussa on yksi mahdollisista kahdeksan tahdin säännöllisistä kuvioista.

Alkuperäiskuvauksen puutteellisuudesta johtuen La Danse de Clevesistä on varsin erilaisia tulkintoja. Kuvauksen sanalliset osuudet voidaan perustellusti tulkita toisinkin kuin tässä on esitetty. Lisäksi joissain muunnelmissa käytetään mm. sivuttaisia doubleja, joita ei kuitenkaan esiinny missään tunnetussa historiallisessa basse danse -lähteessä.

La Danse de Cleves

R b

(avaus)

ss ddd ss d^r
(d^r=double taakse)

(epäsäännöllinen alkujakso)

kukka:

nainen kiertää oikealle pienen ympyrän (liljan oik. lehden) askelin ss d. Samalla mies kävelee kukan vartta pitkin eteenpäin kahdella simplellä ja palaa paikalleen takaperin doublella ("une double desmarchant"). Sitten nainen tekee kuten mies edellä, ja samalla mies kiertää vasemmalle askelin ss d.

ss d r b

(väliosio)

sydämet:

mies vasemmalle etuviistoon ja nainen oikealle etuviistoon ss, sitten molemmat kaartavat doublella kohti paikkaa, josta simplet alkoivat. Sydänkuvio toistetaan toiseen suuntaan, minkä jälkeen tanssijat ovat jälleen kasvot alkuperäiseen suuntaan.

ss ddd rrr b

(loppuosio)