Scallywags

Historiallisten tanssien wikistä
Versio hetkellä 20. huhtikuuta 2019 kello 22.56 – tehnyt Lari (keskustelu | muokkaukset) (Lisätty Scallywags -tanssin ohjeet)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tanssin on kehittänyt Lari Unkari vuonna 2019. Tanssissa käytetään muokattua Black Sails -nimisen merirosvoista kertovan televisiosarjan tunnusmusiikkia, jota on nopeutettu ja josta on poistettu puolivälin sähkökitarasoolo.

Koreografia

Alkuasetelma on neljän parin neliö, AB-jako.

Alkusoitto (8 iskua)

Alkusoittoon on vaikea laskea iskuja, mutta sitä on 8 iskua musiikin tahdin mukaan. Soitin on Hurdy Gurdy, jos jotakuta mietityttää!

Säkeistö 1 (8 tahtia x 8 iskua)

1. A-parit double keskelle. Samaan aikaan B-parit set vasen oikea omalle 2. A-parit double contraryn kanssa kohti B-paria. B-parit double keskelle, ohitukset vasemmalta 3. A-parit contraryn kanssa vasen siding, vasemmat kyljet kohtaavat, B-parit contraryn kanssa double ulospäin kuviosta 4. A-parit takaisin vasemmasta sidingista, B-parit contraryn kanssa vasen siding, vasemmat kyljet kohtaavat 5. A-parit double keskelle. B-parit takaisin vasemmasta sidingsta 6. Pitkät rivit, kaikki oikea siding vastaantulijalle 7. Palataan takaisin oikeasta sidingista 8. Puretaan kuvio takaisin neliöksi: A-parit double oman kanssa ulos, B-herrat cast out vasemman olan kautta, B-leidit cast out oikean olan kautta, kaikki päätyvät alkuperäisille paikoilleen

Toistetaan sama päinvastoin eli B-parit ensin keskelle ja A-parit set vasen oikea omalle. Pitkät rivit ovat poikittain, ja A-parit tekevät cast outit lopussa. Päädytään jälleen takaisin alkuperäisille paikoille, kaikki katse keskustaan.

Säkeistö 2 (2 tahtia x 8 iskua)

Herrat double keskelle, “Hu”-huudahdus neljännellä iskulla, double takaperin takaisin. Samaan aikaan leidit paheksuvat herrojen käytöstä ja tekevät kahdella doublella cast out oikean olan kautta päätyen kuviossa myötäpäivän puolella olleen erikirjaimisen leidin paikalle. Uudella paikalla ja kahdeksannella iskulla leidit katse kohti keskustaa ja “Ha”-huudahdus.

Sama kuin äsken, mutta leidit double keskelle, jossa “Hu”-huudahdus. Herrat cast out vasemman olan kautta päätyen kuviossa vastapäivän puolella olleen erikirjaimisen herran paikalle, jossa kohtaavat samankirjaimisen vieraan leidin. Herrat uudella paikalla “Ha”-huudahdus.

Kaikki katse kohti uutta viereistä tanssijaa, annetaan oikeat kädet kättelyotteeseen seuraavaa osaa varten.

Kertosäe A (3 tahtia x 8 iskua)

Tynkä versio kertosäkeestä. Jokainen numeroitu kohta vie neljä iskua. Askeleita ei suljeta eikä liikettä pysäytetä ellei doublea mainita.

1. Kättelyheinää kahden iskun ohituksilla. Ensin kaikki viereiselle contrarylle oikea, vieraalle vasen. Alkuperäiset parit kohtaavat vastinparin paikoilla. 2. Muodostetaan pitkät rivit. A-parit ottavat tavallisen otteen, double keskelle ja neljännellä iskulla käännös oman kautta takaisinpäin. Samaan aikaan B-herrat cast out oikean olan kautta ja B-leidit vastaavasti vasemman olan kautta, päätyen A-parien paikoille. 3. Muodostetaan kaksi piiriä nelikoissa ja pyöritään puolikas kierros vastapäivään. A-parit ovat nyt kuvion päädyissä oman kanssa. B-parit ovat keskellä. 4. Muodostetaan poikittaiset pitkät rivit. A-parit cast outit B-parien taakse samoin kuin B-parit kohdassa 2. Samaan aikaan B-parit kahden käden ote oman kanssa ja pyörivät kokonaisen kierroksen myötäpäivään. 5. Muodostetaan kaksi piiriä nelikoissa ja pyöritään puolikas kierros myötäpäivään. B-parit ovat nyt kuvion päädyissä oman kanssa, A-parit ovat keskellä. 6. A-parit kahden käden ote oman kanssa ja pyörivät ¾ kierroksen vastapäivään niin että herrat päätyvät keskelle. Samaan aikaan B-parit tekevät doublella pienet ympyrät kääntyen oman kautta, palaten takaisin samalle paikalle.

Kaikki jäävät lopuksi vasen kylki kohti omaa. A-parit ovat muodostaneet rivin, jossa A-herrat keskellä oikeat kyljet kohti toistaan, B-parit samansuuntaisesti, mutta A-rivin sivuilla molemmin puolin.

Säkeistö 3 (4 tahtia x 8 iskua)

Tanssitaan kaanonissa suurimmaksi osaksi. Jokainen numeroitu kohta vie neljä iskua, kaikki askeleet doubleilla.

1. A-herrat oikeat kädet kättelyotteeseen, puolikas kierros myötäpäivään. A-leidit puolikas ympyrä myötäpäivään. B-parit vasemmat kädet yhdessä ¾ kierros vastapäivään niin että herrat päätyvät keskelle 2. Muodostuu herrojen oikean käden tähti, joka pyörii puolikkaan kierroksen myötäpäivään. A-leidit jatkavat puoliympyrää, palaten aiemmalle paikalleen, ja B-leidit aloittavat puoliympyränsä 3. A-parit vasemmat kädet toisilleen, vaihtavat paikkaa oman kanssa vastapäivään. Samaan aikaan B-herrat jatkavat oikeat kädet yhdessä, pyörien puolikkaan kierroksen, ja B-leidit lopettavat puoliympyränsä 4. A-leidit oikeat kädet kättelyotteeseen, puolikas kierros myötäpäivään. A-herrat aloittavat puoliympyränsä. Samaan aikaan B-parit vasemmat kädet toisilleen, vaihtavat paikkaa oman kanssa vastapäivään niin että leidit päätyvät keskelle 5. Muodostuu leidien oikean käden tähti, joka pyörii puolikkaan kierroksen myötäpäivään. A-herrat lopettavat puoliympyränsä ja B-herrat aloittavat puoliympyränsä. 6. A-parit vasemmat kädet toisilleen, pyörivät vastapäivään alkuperäisille paikoilleen neliössä. B-leidit jatkavat pyörimistä oikeat kädet yhdessä, pyörien puolikkaan kierroksen, ja B-herrat lopettavat puoliympyränsä 7. A-parit pienet ympyrät kääntyen oman kautta, palaten takaisin samalle paikalle. B-parit vasemmat kädet toisilleen, pyörivät vastapäivään alkuperäisille paikoilleen neliössä 8. Kaikki oikea käsi omalle ja pyörivät myötäpäivään yhden kierroksen, käsiotetta ei irroiteta lopuksi

Kertosäe B (4 tahtia x 8 iskua)

Pitkälti sama kuin A-kertosäe, mutta kestoltaan normaali. Osat ovat käänteiset, ja lopussa poikkeava cast out. Askeleita ei suljeta eikä liikettä pysäytetä ellei doublea mainita.

1. Kättelyheinää kahden iskun ohituksilla. Ensin kaikki viereiselle omalle oikea, vieraalle vasen. Samankirjaimiset vieraat kohtaavat vastinparin paikoilla. 2. Muodostetaan pitkät rivit. B-parit ottavat tavallisen otteen, double keskelle ja neljännellä iskulla käännös oman kautta takaisinpäin. Samaan aikaan A-herrat cast out oikean olan kautta ja A-leidit vastaavasti vasemman olan kautta, päätyen B-parien paikoille. 3. Muodostetaan kaksi piiriä nelikoissa ja pyöritään puolikas kierros myötäpäivään. B-parit ovat nyt kuvion päädyissä vieraan kanssa. A-parit ovat keskellä. 4. Muodostetaan poikittaiset pitkät rivit. B-parit cast outit A-parien taakse samoin kuin A-parit kohdassa 2. Samaan aikaan A-parit kahden käden ote oman kanssa ja pyörivät kokonaisen kierroksen myötäpäivään. 5. Muodostetaan kaksi piiriä nelikoissa ja pyöritään puolikas kierros vastapäivään. A-parit ovat nyt kuvion päädyissä vieraan kanssa, B-parit ovat keskellä. 6. B-parit kahden käden ote oman kanssa ja pyörivät ¾ kierroksen vastapäivään niin että ledit päätyvät keskelle. Samaan aikaan A-parit tekevät doublella cast outit oman kautta kääntyen, palaten vastakkaisen A-parien alkuperäiselle paikalle, mutta improper. 7. Muodostetaan rivit (katso ohjeet alempaa) 8. Uhitellaan vastapuolelle (katso ohjeet alempaa)

Rivien muodostaminen

B-parit ovat kohdassa 6 muodostaneet poikittaisen rivin, jossa vasen kylki kohti omaa ja B-leidit keskellä oikeat kyljet kohti toistaan. A-parit ovat alkuperäisellä paikallaan improper ja katsovat toisiaan.

Muodostetaan neljän iskun aikana poikittaiset pitkät rivit, jotka ovat kasvokkain. Herrat ovat keskellä ja leidit päädyissä, kaikilla oma pari vieressään, B:t improper.

A-leidit ohittavat herransa oikealta doublella. A-herra kääntyy paikallaan niin että katse seuraa leidiä. Lopuksi A-parit ovat edelleen vierekkäin rivissä, mutta proper. B-herrat jatkavat samalla liikkeellä matkaa edellisestä kohdasta ja kävelevät doublella A-leidin lähtöpaikalle, A-herran viereen. B-leidi seuraa B-herraa tämän viereen, mutta improper. Neljännellä iskulla kaikki kääntyvät kohti toista riviä.

Viimeisellä neljällä iskulla kaikki katsovat toisessa rivissä vastassa olevaa tanssijaa ja tekevät häntä kohti vapaavalintaisen uhkaavan eleen.

Säkeistö 4 (2 tahtia x 8 iskua)

Puolikkaan pituinen säkeistö. Jokainen numeroitu kohta vie neljä iskua.

1. Rivit kohti toisiaan doublella 2. Rivit läpi toisistaan doublella, ohitukset vasemmalta 3. Leidit jatkavat doublella samaan suuntaan, herrat kääntyvät kohti leidejään ja double ulospäin. Muodostuu uudet rivit, kaikki kääntyvät kohti toista riviä. 4. Rivit kohti toisiaan doublella

Viimeistä iskua ei musiikissa soiteta, mutta sillä iskulla kun double suljettaisiin, tanssijat ottavat vastaantulevaa tanssijaa kohti uhkaavan asennon, tyyli on vapaa.

Puujalkaversio

Musiikissa on tahdin viimeisellä iskulla ja jokaisella parittomalla iskuilla voimakas ääni.

Merirosvoteeman alleviivaamiseksi ja dramaattisuuden lisäämiseksi varsinaisissa säkeistöissä voi jokaisella doublen kävellä kahdella hieman tavanomaista pitemmällä simplellä. Tällöin sulkevilla askeleilla voi tampata jalalla maata, jolloin luodaan mielikuva puujaloista.

Lisäpisteitä saa kovapohjaisista kengästä puulattiaa vasten.

Linkkejä

Larin tarkempi, vapaasti kommentoitava dokumentaatio Google Document