Chirintana

Historiallisten tanssien wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Parijonossa, joka kiertää salia. Reilut välimatka parien välissä.


Osa I - kulkue[muokkaa]

Continenza vas, continenza, oik, double eteen vas, continenza oik. Toistetaan kunnes musiikki muuttuu. Continenzat ovat lähinnä keinahduksia sivulla, eikä poljentoja.

Osa II - käärmeheinä[muokkaa]

Tästä lähtien käytetään askelena pivaa.

Ensimmäinen mies lähtee vetämään naista ikään kuin kahden hengen letkassa, pujotellen vuorotellen vasemmalta ja oikealta kiertäen muiden parien läpi, kunnes he liittyvät jonoon viimeiseksi pariksi. Muut parit tekevät saman, pujottelemaan voi lähteä kun edellä oleva pari on päässyt parin ensimmäisen parin ohi.

Osa III - sisään ja ulos -heinä[muokkaa]

Ensimmäinen pari lähtee pivoilla ensin hiukan eteenpäin ja sitten kääntyy niin, että mies peruuttaa ja nainen menee eteenpäin. Pari lähtee pujottelemaan muiden parien kanssa, mennen ensimmäisen parin välistä, sitten toisen parin ulkopuolelta, kolmannan välistä jne. Jonossa olevat parit liikkuvat jatkuvasti eteenpäin ja ulos tai sisäänpäin sen mukaan mihin suuntaan vastaan tuleva pari on menossa. Ykköspari liittyy jonoon taas viimeiseksi päästyään.

Kaikki parit tekevät ensimmäiseksi päästyään saman kääntymisen ja pujottelun. Pujotteleminen aloitetaan aina menemällä seuraavan parin välistä, kannattaa tähdätä niin, että aloittaa välistä menon samaan aikaan kuin ykköspari on menossa jonkun muun parin välistä.

Osa IV - pyörinnät[muokkaa]

Kun kaikki ovat pujotelleet läpi jonon ja ovat paikoillaan, otetaan omaa paria oikeasta kädestä kiinni ja pyöritään neljällä saltarellolla ympäri, vaihdetaan kättä ja pyöritään neljällä salrarellolla takaisin.

Osa V - letka[muokkaa]

Parit muodostavat letkan, jota ensimmäinen mies vetää. Kakkosmies tarttuu siis ykkösnaisen käteen jne. Ykkösmies vetää pivoilla liikkuvaa letkaa ja voi tehdä esim. spiraaleita tai muita kuvioita.