Kansantanssien askelikkoja

Historiallisten tanssien wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomalaiset kansantanssit

Lista kansantansseista

Askelikkoja[muokkaa]

Karjalainenpuoli juoksu eli matala pitkä kävely askel (kuvittele kiire bussille ja kauppakassit käsissä ja ruukku päänpäälle)

Ontuva-askel eli kaksi iskua pitkä askel, jonka ensimmäisellä iskulla oikea jalka iskee maahan samaan aikaan kun vasemman jalan kantapää koskettaa takamukseen ja toisella iskulla vasen jalka palaa maahan

Takatanssioteessa nainen on hieman miehen edelle siten että naisen oikea kylki ja miehen vasen kylki ovat lähekkäin. Miehellä oikea käsi on naisen vyötäröllä ja vasen käsi ojennettuna vasemalle kannatellen naisen vasenta kättä. Naisen vasen käsi hameen helmassa.

"Normaalissa" tanssiotteessa miehen oikea käsi naisen vyötäröllä tai hieman ylempänä ja vasen käsi kannattelee naisen oikeaa kättä kuten valssiotteessa. Naisella vasen käsi on miehen hartialla. Tärkeää on että miehen vasen kylki ja naisen oikea kylki ovat vierekkäin.

Vastuu: (8) Neljä askelta eteen ja takaisin. (Peruskuvio jota toistetaan aina jos muuta ei ohjeisteta)

Paripyörintä / pyörintä: (8) Oman parin kanssa 8 iskua paripyörintää (voidaan tehdä myös toiseen suuntaan, peruuttaen).

Läpikäynti: (8) Vaihdetaan vastinparin kanssa paikkaa lomittain: Ohittaen vastinpari vasemmalta puolelta ja käsikkäin käännytään oikein päin, mies peruuttaen.

Portti: (8) Toinen pari tekee portin josta toinen menee, vaihtaen parien paikkoja. Ennen tanssia sovitaan kummalta paikalta lähtijät tekevät portin.

Paikanvaihto (miesten/naisten johtamana): (8) Parit vaihtavat käsikkäin paikkoja joko miehen tai naisen johtamana, ei käännetä selkää missään vaiheessa vierusparille.

Pikku-ristai: (8) 4 askeleella mennään lomittain vastinparin läpi, 4 askeleella nainen tekee pienen puoliympyrän vastapäivään ja mies tekee isomman puoliympyrän myötäpäivään, päätyen oikeille paikoille.

Miesten karkelo: (8) Miehet lähtevät etuoikealle 3 askelta, ikään kuin olisivat ohittamassa oikealta puolelta. 4. askel hypätäänkin taaksepäin myötäpäivään kääntyen samalla taputtaen, minkä jälkeen kierretään 4 askeleella vasemmalta puolelta vieraan naisen luo.

Naisten karkelo: (8) Peilikuva miesten karkelosta, ilman uhittelua (läimäytystä).

Miesten/naisten uhittelu: (8) Miehet/naiset menevät 4 askelta toisiaan kohti, neljännellä taputtavat ja käännähtävät uhmakkaasti, 4 askelta takaisin.

Piiri: (16) 4 askelta eteenpäin, muodostetaan piiri ja pyöritään myötäpäivään 8 askelta koko ympyrä, 4 askelta takaisin paikalleen.

Naisen näyttö: (16) Toinen pari ottaa 4 askelta eteenpäin, tekee paripyörintää 8 iskua, ja palaa paikalleen 4 askelta. Toinen pari on paikallaan vuoron. Ennen tanssia sovitaan kummalta paikalta mennään näyttämään.


Linkkejä[muokkaa]

http://www.tanssi.net/fi/kansantanssi/tanssit/askeleet.html