Mannschaft Pavane

Historiallisten tanssien wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Neljän parin jonossa tanssittava tanssi. 2. ja 4. pari ovat vaihtaneet keskenään paikkaa (miehet naisten puolella ja päinvastoin). Tanssissa toistuu askelissa pavane-kuvio eli 2 simpleä ja 1 double. Kädenkohotukset tanssissa on ollut tapana tehdä kämmentelytyylisesti.

Tanssi[muokkaa]

Tanssikuvauksessa 1. pari viittaa aina siihen pariin, joka kulloinkin on jonossa ensimmäisenä ja samoin muiden parien kohdalla.

Eteen ja taakse[muokkaa]

Tehdään pavane-kuvio eteen ja taakse, eli: eteenpäin vasen simple, oikea simple, vasen double ja taaksepäin oikea simple, vasen simple ja oikea double.

Lopuksi käännytään katsomaan paria.

Parin kanssa[muokkaa]

Kuvitellaan parin olevan pienen piirin kehällä. Tämän piirin kehällä otetaan vasen simple vasemmalle, oikea simple oikealle ja vaihdetaan paikkaa vasemmalla doublella vasemman kautta. Samaan aikaan askelten kanssa nostetaan aina vastakkainen käsi kohti parin kättä, mutta ei kuitenkaan kosketeta paria. Doublen aikana käsi pysyy koko ajan samana, eli esim. vasemman doublen paikanvaihto tehdään oikealla kädellä. Simplejä ei ole tapana sulkea ja ne voidaan tehdä myös keinahduksina kyseisellä jalalla kohti paria.

Sama kuvio toistetaan suunnat vaihtaen, eli oikea simple ja vasen käsi, vasen simple ja oikea käsi, oikealla doublella paikanvaihto vasemmalla kädellä.

Eteen ja taakse[muokkaa]

Sama kuin alussa, mutta peruuttavan doublen lopussa 1. ja 3. pari kääntyvät ympäri niin, että muodostuu kaksi neljän hengen piiriä.

Nelikot[muokkaa]

Naiset keinahtavat piirin keskustaa kohti (ja poispäin, keinahduksen jälkeen ollaan siinä, mistä lähdettiin keinahtamaan) vasemmalla jalalla ja nostavat samalla oikean kätensä. Miehet keinahtavat piirin keskustaa kohti oikealla jalalla ja nostavat samalla vasemman kätensä. Naiset vaihtavat paikkaa keskenään vasemmalla doublella ja oikealla kädellä.

Miehet keinahtavat kohti piirin keskustaa oikealla jalalla ja vasemmalla kädellä. Naiset keinahtavat kohti piirin keskustaa vasemmalla jalalla ja oikealla kädellä. Miehet vaihtavat keskenään paikkaa oikealla doublella ja vasemmalla kädellä.

Eteen ja taakse[muokkaa]

Sama kuin alussa, peruuttavan doublen aikana 2. ja 3. pari ottavat etäisyyttä omaan pariinsa niin että koko jono muodostaa hieman litistyneen piirin. 1. pari kääntyy peruuttavan doublen lopussa.

Iso piiri[muokkaa]

Naiset keinahtavat kohti piirin keskustaa vasemmalla jalalla ja oikealla kädellä. Miehet keinahtavat kohti piirin keskustaa oikealla jalalla ja vasemmalla kädellä. Naiset pyörähtävät vasemmalla doublella piirissä vasemmalla puolellaan seuraavana olevan naisen paikalle oikea käsi kohotettuna samoin kuin paikanvaihdoissa.

Miehet keinahtavat kohti piirin keskustaa oikealla jalalla ja vasemmalla kädellä. Naiset keinahtavat kohti piirin keskustaa vasemmalla jalalla ja oikealla kädellä. Miehet pyörähtävät oikealla doublella oikealla puolellaan seuraavana olevan miehen paikalle vasen käsi kohotettuna samoin kuin paikanvaihdoissa.

Eteen ja taakse[muokkaa]

Samoin kuin alussa, alkuaskelten aikana 2. ja 3. pari korjaavat piirin taas jonoksi. Peruuttavan doublen lopuksi 1. ja 3. pari kääntyvät ympäri ja muodostuu taas nelikot.

Nelikot[muokkaa]

Samat kuviot toistuvat kuin aikaisemminkin nelikoissa.

Eteen taakse[muokkaa]

Samoin kuin alussa, lopuksi käännytään katsomaan omaa paria.

Parin kanssa[muokkaa]

Samat kuviot toistuvat kuin aikaisemminkin parin kanssa.

Eteen taakse[muokkaa]

Samoin kuin alussa.