Piirikatrilli

Historiallisten tanssien wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Musiikki: Delekatka / es. Sari Kaasinen

Suomalainen kansantanssi Karjalasta.

Tanssi on neljälle parille, jotka ovat muodostelmassa joka on neliö ja jokainen pari omalla neliön sivullaan.

Askelikkot:

Karjalainenpuoli juoksu eli matala pitkä kävely askel (kuvittele kiire bussille ja kauppakassit käsissä ja ruukku päänpäälle)

Ontuva-askel eli kaksi iskua pitkä askel jonka ensimmäisellä iskulla oikea jalka iskee maahan samaan aikaan kun vasemman jalan kantapää koskettaa takamukseen ja toisella iskulla vasen jalka palaa maahan.

Tanssi lähtee ilman alkusoittoa.

Askelikkona aina karjalainen puolijuoksu jos toisin ei mainita.

Tanssiotteet:

Takatanssioteessa nainen on hieman miehen edelle siten että naisen vasen kylki ja miehen oikea kylki ovat lähekkäin. Miehellä oikea käsi on naisen vyötäröllä ja vasen käsi ojennettuna eteen kannatellen naisen vasenta kättä. Naisen oikea käsi hameen helmassa.

"Normaalissa" tanssiotteessa miehen oikea käsi naisen vyötäröllä tai hieman ylempänä ja vasen käsi kannattelee naisen oikeaa kättä kuten valssiotteessa. Naisella vasen käsi on miehen hartialla. Tärkeää on että miehen ja naisen oikeat kyljet ovat vierekkäin.


Piirikatrilli

1. osa: kierrot (32 iskua)

Takatanssiotteessa kierretään puoli kierrosta myötäpäivään 8 iskua. Sen jälkeen pyöritään takatanssiotteessa 8:lla iskulla ympäri vastapäivään (kierrosten määrää ei ole spesifioitu. Niin monta kun onnistuu tekemään ja näyttämään samalla hyvältä. Takatanssiotepyörinnässä mies peruuttaa). Palataan samaa reittiä takaisin omille paikoille takatanssiotteessa 8:lla iskulla, jonka jälkeen vaihdetaan tanssiotteseen ja pyöritään 8:lla iskulla ympäri myötäpäivään.

2. osa: keskelle menot (32 iskua)

Naiset hyppäävät keskelle kasvot ulospäin (tähän ei ole varattu aikaa). Miehet kiertävät vastapäivään naisten ympäri 8:lla iskulla, jonka jälkeen ottavat oman parinsa tanssiotteseen ja pyörittävät myötäpäivään 8:n iskun ajan. Tämän jälkeen miehet siirtyvät keskelle ja naiset kiertävät myötäpäivään miesten ympäri kahdeksalla iskulla. Kun nainen saapuu takaisin mies ottaa naisen pyörintään tanssiotteessa ja pyörittää kahdeksan iskua.

3. osa: vieraisiin menot (2x32 iskua)

Miehet lähtevät vastapäivään kiertäen piirin keskellä kohti vastakkaista naista 4:llä iskulla. Tämän jälkeen 4:llä iskulla esittelee tanssitaitonsa esimerkiksi tekemällä polun (esimerkiksi tömistää jalkoja neljän iskun verran). Tämän jälkeen pyörittää edessäolevaa naista tanssiotteessa myötäpäivään kahdeksan iskun verran. Tämän jälkeen palaa takaisin oman parinsa luokse samaa reittiä kun tuli neljällä iskulla ja tämän jälkeen neljä iskua aikaa tehdä polku. Seuraavaksi mies pyörittää tanssiotteessa pariaan kahdeksan iskun verran myötäpäivään.

Naiset toistavat saman mutta lähtien ensin myötäpäivään.

4. osa: tähdet (2x32 iskua)

Ensin miesten tähti oikealla kädellä. Miehet siirtyvät piirin keskelle edeten myötäpäivään ja ojentaen oikean kätensä tarttuakseen edessä olevan miehen oikean käden ranteeseen. Miehillä on kahdeksan iskua aikaa kiertää kierros ja palata parinsa luokse. Tämän jälkeen pyörittää pariaan neljän ontuvan askeleen (8 tahtia) verran myötäpäivään.

Tämän jälkeen miehet toistavat saman edeten vastapäivään ja ojentaen oikean kätensä.

Naiset toistavat kuvion tismalleen samoin kuin miehet.

5. osa: takatanssiotteinen piiri (32 iskua)

Parit lähtevät takatanssiotteessa kiertämään kehää vastapäivään 16:sta iskun verran eli kokonaisen kierroksen. Tämän jälkeen pyöritään parin kanssa takatanssiotteessa vastapäivään 8:n iskua ja vaihdetaan ote tanssiotteeseen ja pyöritään myötäpäivään kahdeksan iskun verran.

6. osa: piiriotteinen piiri (32 iskua)

Parit ottavat toisiaan käsistä kiinni ja muodostavat piirin joka kiertää vastapäivään 16:sta iskun verran. Irrottavat piirin ja ottavat parin kanssa tanssiotteen jossa pyöritään neljällä ontuvalla-askeleella (8:n iskua) myötäpäivään hypähdetään ilmaan ja nostetaan vasen jalka ilmaan ja hypitään jalka ilmassa vastapäivään (takoperin) kahdeksan iskua.


Tämän jälkeen tanssi alkaa alusta. Normaalisti toistaen kaksi ensimmäistä osaa, mutta musiikkiin sopii paremmin kun toistaa kolme ensimmäistä osaa. Tämän jälkeen musiikin voi aloittaa alusta ja parit voivat vuorollaan esitellä tanssitaitojaan miehet ripaskalla ja naiset esimerkiksiksi siiputtaen.