The Labyrinth

Historiallisten tanssien wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tanssi[muokkaa]

Bordonialainen progressiivinen tanssi kahdeksalle parille kahdessa neljän parin rivissä, jotka katsovat toisiaan.

Rivien kannattaa olla hieman tavallista solaa etäämmällä toisistaan, ja tanssi tarvitsee yhtä paljon tilaa niin pituus- kuin leveyssuunnassa.

Koreografia[muokkaa]

Kaikki parit progressoivat kehää pitkin myötäpäivään seuraavan parin paikalle. Tanssi toistetaan yhteensä 8 kertaa niin että kaikki palaavat alkuperäisille paikoilleen.

Askelikkona toimii bourrée, eli 3 nopeaa askelta, jossa on ilmavan kevyt liike ja nousu sekä lasku. Tanssi alkaa vasemmalla jalalla.

A - rivit ja saranat (16 askelikkoa)[muokkaa]

4 askelikkoa: lähestytään vastakkaista tanssijaa, otetaan molemmista käsistä kiinni ja pyöritään myötäpäivään puoli kierrosta, jäädään pyörimisen päätteeksi lähekkäin.
4 askelikkoa: muodostetaan poikittaiset rivit saranalla alempana kuvatulla tavalla.

4 askelikkoa: lähestytään uutta vastakkaista tanssijaa, otetaan molemmista käsistä kiinni ja pyöritään myötäpäivään puoli kierrosta, jäädään pyörimisen päätteeksi lähekkäin.
4 askelikkoa: muodostetaan uudet pitkittäiset rivit samalla tavalla saranalla.

Saranat:

Pitkät rivit jaetaan keskeltä kahtia, ja toiseen puoleen ei kosketa. Keskeltä katsoen päätyä kohti otetaan riveissä viereistä tanssijaa kädestä kiinni. Lisäksi päädyissä otetaan vastakkaista tanssijaa ulommasta kädestä kiinni.
Kuvion päädyissä olevat toimivat saranana, ja liikkuvat koko tanssikuvion keskustaa kohti samalla kun juuri äsken keskellä olleet liikkuvat kuviosta ulospäin. Kummankin puolikkaan kuvion päädyt kohtaavat keskellä, ja keskimmäisistä tulee uudet päädyt.

Paikat ovat vaihtuneet alkuperäisestä toiselle puolen solaa ja aiemmasta käänteisessä järjestyksessä.

B - portit ja letkat (16 askelikkoa)[muokkaa]

Kummassakin pitkässä rivissä päädyssä oleva herra ja hänen parinsa pitävät otteen, mutta leidi päästää vieraan kädestä irti ja siirtyy hieman taaksepäin, jotta nämä parit muodostavat portit muulle rivin pareille. Tarkoitus on kulkea porttiparina rivin toiseen päähän.

4 askelikkoa: Portit kulkevat muodostelman kehää vastapäivään ja muut saman rivin parit myötäpäivään letkana porteista. Porttiparit ovat noin puolivälissä matkalla rivinsä toiseen päähän. 4 askelikkoa: Porttiparit pyörivät kokonaisen kierroksen kaksin käsin kun oman rivin letka on päässyt portista.

4 askelikkoa: Portit muodostuvat uudelleen samoilla pareilla samaan suuntaan, ja toisen rivin letka menee portista. Porttiparit ovat päätyneet oman rivinsä toiseen päähän. 4 askelikkoa: Porttiparit pyörivät uudelleen kokonaisen kierroksen kun toinen letka on päässyt portista.

Letkojen kannattaa edetä sopivalla nopeudella, ettei heidän tarvitse pysähtyä kesken kaiken toisen portin vielä pyöriessä letkojen välissä. Letkojen täytyy myös osata pysähtyä ajoissa uusille paikoilleen välittömästi toisen portin jälkeen, jotta uusi vastakkainen tanssija löytyy heti. Porttien täytyy muistaa edetä aina puolen rivin mitan verran, jotta kaikki soljuu hyvin.

Kaikki parit ovat nyt uusilla paikoillaan kahdessa vastakkaisessa rivissä progressoituaan yhden paripaikan verran myötäpäivään. Tanssi alkaa alusta.

Musiikki[muokkaa]

Tanssitaan 3-jakoiseen musiikkiin The Lost Dances of Earthly Delights, Volume 1, Pleasures for Four Seasons - The Labyrinth (Autumn 12). Alkusoittoa on ensin muutama rummutus ja sitten 4 askelikon verran samaa rumpua.