Vanhojentanssien askelikkoja

Historiallisten tanssien wikistä
Versio hetkellä 30. marraskuuta 2014 kello 12.45 – tehnyt Sentree (keskustelu | muokkaukset) (→‎Laahausveto)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nämä ovat tansseja, joita tyypillisesti tanssitaan illallisjuhlissa ja nimensä mukaisesti lukioiden vanhojentansseissa. Osa on vanhoja salonkitansseja, osa 1920- ja 1930-luvun muotitansseja.

Lista vanhojentansseista

Askelikkoja

Lakaisu

Vedetään jalkaa lattiaa pitkin iskun aikana niin että se käy ilmassa ennen seuraavaa iskua. Esiintyy mm. La Chaconnessa ja muutamissa Pas de Quatren sovituksissa.

Vaihtoaskel

Astutaan iskun alussa askel eteenpäin ja vedetään toinen jalka viereen takapotkulla. Esiintyy mm. La Chaconnessa ja Pas de Quatressa.

Ristiaskeldouble

Astutaan vasemmalla jalalla sivulle, oikealla taakse ristiin, vasemmalla sivulle ja näpäytetään varpaalla lattiaan. Sama toistuu oikealle. Esiintyy mm. Pompadourissa.

Do-Si-Do

Yleensä 8 iskun ajan tapahtuva liikesarja, jossa Do-Si-Don tekevän kaksikon selät kohtaavat. Esiintyy mm. Fireman's Dancessa ja Do-Sa-Do Mixerissä.

Ruusuportti

Parit ovat vastakkain oikeat kädet kiinni. Paino on oikealla jalalla. Kahden iskun ajan parit kurkottavat ylös päin ja kahden seuraavan iskun ajan taakse päin. Tämän jälkeen parit vaihtavat puolia kaavalla vaihtoaskel-askel-laskel-askel myötäpäivään ja ottavat vasemmilla käsillään otteen ja paino siirtyy vasemmalle jalalle. Toistetaan edellä mainittu, mutta puoltenvaihtosuunta on toisella kerralla vastapäivään. Esiintyy mm. Pompadourissa ja La Chaconnessa.

Laahausveto

Liike kuuluu kolmijakoisiin tansseihin, useimmiten valsseihin.

Suljettu tanssiote
Astutaan sivulle ja vedetään takajalka viereen. Tehdään usein muodossa eteenpäin-eteenpäin-ttaaksepäin-taaksepäin. Esiintyy mm. Pas d'Espagnessa, Mignonissa ja Kehruuvalssissa.
Avoin tanssiote
Astutaan ulkojalalla (miehillä vasen jalka ja naisilla oikea jalka) eteenpäin ja vedetään sisäjalka viereen. (^tauko^) Astutaan sisäjalalla eteenpäin ja vedetään ulkojalka viereen. (^Tauko^) Astutaan ulkojalalla taaksepäin, ohitetaan sisäjalalla, ohitetaan ulkojalalla ja sisäjalka viereen. Tässä vaiheessa sisäjalka ja ulkojalka ovat vaihtaneet roolia! Toistetaan edellä mainittu, mutta miehillä on toiston aikana oikea jalka ulkojalkana ja naisilla vasen jalka. Esiintyy mm. Pas d'Espagnessa.