Pompadour

Historiallisten tanssien wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Salonkitanssi, jota tanssitaan usein lukion vanhojen tansseissa. Tanssitaan paripiirissä, jossa miehet ovat sisäpiirissä, naiset ulkopiirissä. Pompadouria tanssitaan joskus myös paririveissä.

Tanssi[muokkaa]

Tanssiote: Nainen on miehen oikealla puolella, ja pari pitää toisiaan kummastakin kädestä kiinni. Oikeat kädet pitävät toisistaan kiinni ja vastaavasti vasemmat toisistaan, jolloin voi muodostua kahdenlaisia otteita: eräänlainen ristiote, jossa oikeat kädet ovat vasempia korkeammalla. Kädet ovat moniin muihin tansseihin verrattuna suhteellisen korkealla, jotakuinkin rinnan tasolla. Vaihtoehtoisesti parit voivat ottaa perhosotteen. Parit muodostavat keskenään paripiirin rintamasuunta eteenpäin.

A-osa (yhdessä)[muokkaa]

  • Double näpäytyksellä sivuittain vasemmalle ja sama oikealle. Huom. Tässä tanssissa on käytetty nimenomaan ristiaskeldoublea taakse ristiin, ja siinä vaiheessa kun toinen jalka laitetaan ristiin toisen taakse, on samalla tapana hieman koukistaa polvia. Jalat kuitenkin suoristetaan seuraavaan askeleeseen mennessä.
  • Askel eteenpäin vasemmalla ja näpäytys oikealla jalalla, sama toisella jalalla. Näitä näpäytysaskelia tulee yhteensä neljä, oikea-vasen-oikea-vasen näpäytys.

Toistetaan A-osa, mutta viimeisen eli neljännen näpäytyksen sijaan käännytään siten, että naiset päätyvät ulkopiiriin katse sisäpiiriin ja miehet vastaavasti sisäpiiriin katse ulkopiiriin.

B-osa (erikseen)[muokkaa]

  • Sekä miehet että naiset tekevät alussa kuvaillut näpäytys-doublet ensin omalle vasemmalle puolelleen ja sitten omalle oikealle puolelleen, jonka jälkeen paria otetaan kiinni vasemmasta kädestä.
  • Painonsiirto paria kohti nousten hieman ja poispäin vastaavasti laskien.
  • Vaihdetaan paikkaa parin kanssa edelleen vasemmasta kädestä kiinni pitäen kolmella askeleella, vasen-oikea-vasen.

Toistetaan B-osa peilikuvana alkaen näpäytys-doublet oikealle. Tällä kertaa naiset ovat sisäpiirissä ja miehet ulkopiirissä ja otetaan oikeasta kädestä kiinni. Paikanvaihdossa nainen pyörähtää miehen edestä takaisin omalle paikalleen, jonka jälkeen myös vasemmista käsistä otetaan kiinni kuten alussa. Nainen tekee valtaosan liikkumisesta, eli mies käytännössä vain kääntyy rintamasuunta paripiiriin päin.

B-osa, helppo versio[muokkaa]

Linnan vastaanottoa 2014 varten opetettu tämä versio.

Muuten sama kuin yllä kuvattu, mutta omiin suuntiinsa tehtävät sivudoublet aloitetaan molemmilla kerroilla vasemmalle. Paikanvaihto suoritetaan aina oikealla kädellä kiinnipitäen.