Bordonialaiset tanssit

Historiallisten tanssien wikistä
(Ohjattu sivulta Bordonialaiset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Bordonia on kuvitteellinen, eristäytynyt valtio Keski-Euroopassa, jonka on kehittänyt John Garden kulttuurilliseksi taustaksi hänen kehittämilleen tansseille. Bordonialaisista tansseista löytyy niin vauhdikkaita kuin rauhallisiakin tansseja, joita tanssitaan piirissä, solamuodostelmassa tai vapaamuotoisesti liikkuen.

Bordonialaiset tanssit sopivat mainiosti isolle määrälle tanssijoita. Piiritansseissa vaihdetaan paria vähintään joka säkeistö, ja progressiivisissa kujatansseissa kukin pari tanssii vuorollaan jokaisen muun parin kanssa, joten tanssit tarjoavat sosiaalista hauskanpitoa.

Luettelo historiallisten tanssien wikistä löytyvistä bordonialaisista tansseista on tanssiohjesivulla.

Tanssimuodostelmat[muokkaa]

Bordonialaisissa tansseissa tarvitaan aina oma pari ja nainen on miehen oikealla puolella. Tanssimuodostelma on yleisimmin piiri, parijonopiiri tai progressiivinen kuja.

Piiri[muokkaa]

Piirimuodostelma on samanlainen kuin branleissa ja englantilaisissa maalaistansseissa. Parit asettuvat piiriin vierekkäin, jolloin joka toinen piirissä olija on mies ja joka toinen nainen. Esimerkkejä bordonialaisista piiritansseista ovat Indoor Games ja Path to the Well.

Parijonopiiri[muokkaa]

Parijonopiiri muodostetaan siten, että jokainen pari asettuu johtoparin taakse jonon jatkoksi, kunnes johtopari ja viimeinen pari sulkevat piirin. Parit katsovat piirissä vastapäivään, jolloin miehet ovat sisä- ja naiset ulkopiirissä. Esimerkiksi Juggling Partners.

Progressiivinen kuja[muokkaa]

Bordonialainen progressiokuja on erilainen kuin englantilaisissa maalaistansseissa esiintyvä sola. Bordonialaisissa tansseissa kuja muodostuu siten, että ensimmäinen A-pari asettuu kujan yläpäähän kasvot salin alapäätyä päin, seuraava B-pari asettuu kasvotusten heidän kanssaan, seuraava A-pari seläkkäin edellisen B-parin kanssa jne. Koska jokaisessa parissa nainen on miehen oikealla puolella, solaa reunustavissa riveissä miehet ja naiset vuorottelevat toisin kuin ECD:issä, joissa on erikseen miesten ja naisten rivit.

Muuten progression periaate on sama kuin ECD-solatansseissa: A- ja B-pari tanssivat yhdessä aina koko säkeistön kuviot, ja säkeistön päätteeksi parit päätyvät vaihtamaan paikkaa. Säkeistö alkaa jälleen alusta uuden B- tai A-parin kanssa. Jokainen A-pari tanssii vuorollaan jokaisen vastaantulevan B-parin kanssa edeten kujan alapäätyä kohti ja päinvastoin. Kujan päässä pari kääntyy ympäri (huom. nainen jälleen miehen oikealle puolelle) ja odottaa yhden vuoron ulkona, jonka jälkeen se palaa tanssiin erikirjaimisena parina.

Esimerkkejä bordonialaisista progressiotansseista ovat Cosy Contra sekä Rings and Swings.

Progressiivinen kujapiiri[muokkaa]

Choreographer's Fancy -tanssin muodostelma on kuin bordonialainen progressiivinen kuja, joka kaartuu ympyräksi. Tällöin A-parin mies on sisäpiirissä ja B-parin mies ulkopiirissä. Pareja on oltava parillinen määrä.


Musiikki[muokkaa]

Bordonialaisia tansseja voi tanssia lähestulkoon mihin tahansa mukavankuuloiseen musiikkiin, jossa on sopivan reipas tempo. Tanssien luoja on kuitenkin merkinnyt joka tanssin kohdalle, minkä rytmistä musiikkia kussakin tulisi käyttää (esim. polka, reel, jig, valssi). Monissa tansseissa on useita vaihtoehtoja. Irlantilaisesta ja skotlantilaisesta musiikkiperinteestä löytyy monia hauskoja kappaleita, joihin bordonialaisia tansseja yleensä tanssitaan.