Branle Officiale

Historiallisten tanssien wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

leidinheitto

Pareittain piirissä tanssittava branle.

Tanssi[muokkaa]

A-osa[muokkaa]

Double vasemmalle, viimeinen askel potkaistaan etuvasemmalle ilmaan.
Double oikealle, viimeinen askel etuoikealle ilmaan.

Sama toistetaan.

B-osa (tervehdykset ja leidinheitto)[muokkaa]

Miehet:
Askel vasemmalle sivulle ja askel oikealla vasemman jalan eteen siten, että käännytään katsomaan vasemmalla puolella olevaa ladya, jota tervehditään notkistamalla hiukan polvia.
Jatketaan ottamalla jälleen askel vasemmalla jalalla, mutta seuraavan, oikean jalan askeleen aikana käännytään vasemman jalan varassa katsomaan oikealla puolella olevaa ladya ja viedään tämä mainittu askel vasemman jalan taakse samalla, kun tervehditään.
Toistetaan tervehdykset molemmille puolille vielä kaksi kertaa (yhteensä siis kuusi tervehdysaskelikkoa).

Naiset:
Tekevät saman kuin miehet yllä, mutta kun miehet tervehtivät vasemmalle, tervehtivät naiset oikealle ja päinvastoin.

Leidinheitto
Tervehdysten jälkeen lady laittaa kätensä miehen hartioille ja mies ladyn vyötärölle. Naisen ei tule tunkea peukaloitaan miehen solisluihin eikä miehen vastaavasti omiaan naisen kylkiin. Lisäksi on äärimmäisen suotavaa, että mies tarttuu ladya tarkalleen vyötäröltä, eikä mistään muualta, sillä muuten lady suuttuu.
Seuraavaksi nainen "ottaa vauhtia" kyykistymällä hieman ja samalla osoittaa miehelle halunsa hypätä. Sitten lady ponnistaa suoraan ylöspäin ja mies ohjaa hänet ilmalennon aikana sisäpiirin kautta toiselle puolelleen muistaen toki varmistaa, että lady laskeutuu mukavasti ja pysyy tasapainossa.

Otetaan käsistä kiinni ja toistetaan kakkososio, tällä kertaa uuden ladyn kanssa.

La Isla Bonita -variantti[muokkaa]

Branle Officialea voi tahtia myös Madonnan La Isla Bonita -kappaleen tahtiin. Sen sovittaminen tuohon musiikkiin vaatii kuitenkin joitakin muutoksia askeliin.

  • Askelia otetaan vain silloin, kun kappaleessa lauletaan. Intron, outron ja muiden instrumentaaliosien aikana voi jammailla itsekseen tai flirttailla vierustoverin kanssa.
  • Kappaleen säkeistöosissa tanssitaan A-osan askelilla, mutta sillä poikkeuksella, että yhden doublen sijaan kuhunkin suuntaan tehdään kaksi doublea.
  • Kappaleen kertosäe (alkaa "Tropical the island breeze") tanssitaan normaalisti B-osan askelilla, heitot osuvat kohtiin "La isla bonita" ja "Your Spanish lullaby"
  • Toisen kertosäkeen/B-osan jälkeen tulee väliosa (alkaa "I want to be..."), johon tanssin perusaskeleet eivät sovi, niinpä tähän kohtaan tulee seuraavanlainen kuvio: ensin double eteenpäin piirin keskustaan, double taaksepäin ja set and turn single vasen; sitten sama uudestaan, mutta set and turn single tehdään nyt oikealle.
  • Kappaleen viimeinen säkeistö on pituudeltaan vain puolet aiemmista, joten A-osa on siinä pelkät kaksi doublea vasemmalle ja kaksi oikealle; kertosäe puolestaan tulee kappaleen lopussa kaksi kertaa eli tervehdykset-heitto-kuvio tehdään lopussa kaikkiaan neljästi.

Musiikki[muokkaa]

   Br. Officiale (I.Arbeau).mp3


   Branle Officiale (Cecilia2).mp3


tai esim. levyltä

The Baltimore Consort: Bright Day Star - Music for the Yuletide Season
nimellä Ding Dong Merrily

Laulu[muokkaa]

Ding Dong Merrily On High

Ding dong, merrily on high
In heav'n the bells are ringing
Ding dong, verily the sky
Is riv'n with angel singing
Gloria, Hosanna in excelsis!

E'en so here below, below
Let steeple bells be swungen
And "Io, io, io!"
By priest and people sungen
Gloria, Hosanna in excelsis!

Pray ye, dutifully prime
Your matin chime, ye ringers
May ye beautifully rime
Your evetime song, ye singers
Gloria, Hosanna in excelsis!