Branle de Malte

Historiallisten tanssien wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maltanbranle
Huom. Tämä on historiallinen tanssi ja on sekä musiikiltaan että koreografialtaan eri tanssi kuin ns. SCA:n Maltanbranle, joka on alkuperäiseltä nimeltään Turkish Branle).

Piirissä tanssittava branle. Tanssijat ovat pukeutuneet turkkilaisiksi. Pari ei ole välttämätön. Ainakin A-osassa ja haluttaessa myös B-osassa tanssijat pitävät toisiaan käsistä kiinni.

A-osa[muokkaa]

Double vasemmalle. Simple oikealle.

B-osa[muokkaa]

Hidas (2 iskua) vasen askel eteenpäin kohti piirin keskustaa. Toinen hidas askel oikealla.
Nopeat askeleet (1 askel per musiikin isku) v, o, v, joista viimeisen kanssa samanaikaisesti oikea potku.

Piirin keskustassa tanssijat päästävät kädet irti (jos he pitivät toisiaan käsistä), pyörähtävät takaisin kohti ulkokehää (mihin ei ole aikaa - käytännössä kannattaa pyörähtää edellisen potkun aikana) ja palaavat paikoilleen seuraavin askelin:
hidas (2 iskua) oikea askel, vasen potku,
askel vasemmalla jalalla, oikea potku.
(Nämä kaikki askeleet ja potkut ovat normaalinopeuksisia eli hitaahkoja, à 2 iskua)

Lopuksi kaikki kääntyvät kohti piirin keskustaa kolmella nopealla jalannostolla (v, o, v), joiden jälkeen jalat ovat yhdessä (pieds joints).


Hitaiden ja nopeiden keskustaa kohti etenevien askelten aikana tanssijat elehtivät "ikään kuin haluaisivat pitää neuvonpidon" tai koskettavat toistensa käsiä tai ylistävät taivaita nostamalla kädet ja kasvot ylös. Jokaiselle säkeistölle voi keksiä uusia eleitä ja ilveilyjä. Arbeau viittaa myös kehon vääntelyyn, jolla ilmeisesti on jäljitelty "turkkilaisena" pidettyä liikekieltä.