Les Absences

Historiallisten tanssien wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ranskalainen kontratanssi, säännöllinen kotiljonki kahdeksalle tanssijalle; neljä paria neliössä.

Kotiljongissa on yhdeksän vaihtuvaa säkeistöä joita seuraa muuttumaton kertosäe. Kotiljongin säkeistöt tehdään ensin myötäpäivään pyörien, sitten takaisin vastapäivään lähtöpaikalle. Säkeistöt ovat kaikkien piiri, pyörintä parin kanssa (oikeat ja vasemmat kädet), pyörintä parin kanssa (molemmat kädet), naisten tähti, miesten tähti, naisten piiri, miesten piiri, pyörintä parin kanssa (allemande-ote), ja uudelleen kaikkien piiri. Ks. lisätietoja ranskankielisen Wikipedian kontratanssiartikkelista.

Ks. alkuperäinen ohje de la Cuisse 1762: Le Repértoire des Bals. De la Cuisse suosittelee käytettäväksi barokkiaskelikkoja; esimerkiksi etenemiseen demi contretemps ja sivuittain liikkumiseen laukkoja. Tanssin kuvauksesta löytyy kuvion jälkeen suluissa esimerkki käytettävistä askelikoista, muut kombinaatiot myös mahdollisia.

Tanssi[muokkaa]

Tanssissa on A- ja B-parit. At ovat selkä/kasvot presenceen, Bt kylki. Les Absences'in säkeistö on kahdeksan tahdin mittainen, joten pyörimiskuvioon on aikaa neljä tahtia per suunta.

Kertosäe

Jokaiseen kuvioon on aikaa neljä tahtia musiikkia.

  • At tekevät oikean käden tähden joka pyörii koko kierroksen ympäri (demi contretemps, viimeinen askelikko 1. asentoon), samaan aikaan Bt vaihtavat parinsa kanssa kahdesti paikkaa: ensin herra menee kylki edellä daaminsa takaa tämän paikalle ja daami menee kylki edellä herransa edestä tämän paikalle (2 x chassé, assemblé); sitten vaihtavat takaisin omille paikoilleen, herra menee edestä ja daami takaa (2 x chassé, assemblé)
  • Bt tekevät oikean käden tähden, At tekevät keskenään kaksi paikanvaihtoa.
  • At menevät vastinparinsa (eli ei omaan A-daamin tai herran, vaan sen toisen A-daamin tai herran) kanssa lähemmän B-parin välistä ja kiertävät A-paikalle siten, että herra on omalla paikallaan ja daami ”väärällä” A-daamin paikalla (askelikkona demi contretemps)
  • Bt tekevät samoin, eli menevät vastinparin kassa lähemmän A-parin läpi ja paikoilleen. Kaikki daamit ovat päätyneet ”väärille” paikoille.
  • Herrat ohjaavat senhetkisen daaminsa kuvion keskelle (daamit 2 x demi contretemps, assemblé) ja joko pyöräyttävät heidät ympäri kätensä alta (daamit 2 x puolipiruetti vastapäivään) tai odottavat paikoillaan kaksi tahtia
  • Daamit tekevät vasemman käden tähden joka pyörii koko kierroksen ympäri (demi contretemps, viimeinen askelikko 1. asentoon), samaan aikaa herrat kiertävät daamien kuvion ulkopuolella vastapäivään puoli kierrosta (demi contretemps, viimeinen askelikko 1. asentoon); kaikki löytävät alkuperäisen parinsa mutta kukaan ei ole omalla paikallaan
  • Cerceau-brisé (”rikkinäinen vanne”): kaikki parit liikkuvat neliössä yhden pykälän vastapäivään/oikealle, mutta At ja Bt tekevät sen eri tavoin. A-parit liikkuvat koko ajan kasvot menosuuntaan, kaartavat kuvion keskustan kautta seuraavalla paikalle ja kääntyvät siten että ovat kasvot kohti kuvion keskustaa (demi contretemps x 4, viimeinen askelikko 1. asentoon). B-parit liikkuvat kylki edellä, eli laukkaavat seuraavalle paikalle (chassé x 4, viimeinen askelikko 1. asentoon). Kaikki pas de rigaudon.
  • Cerceau-brisé uudestaan, eli A-parit kaartavat, B-parit laukkaavat, rigaudon. Kaikki ovat alkuperäisillä paikoillaan.