Pompadour (rivitanssiversio)

Historiallisten tanssien wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pompadouria tanssitaan joskus paririveissä. Tällöin mies on naisen vasemmalla puolella ja piiriä ei muodosteta.

Tanssi[muokkaa]

Tanssiote: Nainen on miehen oikealla puolella, ja pari pitää toisiaan käsistä kiinni perhosotteella, eli naisella ovat kädet pystyssä ja miehen kädet ottavat naisen olkapäiden yli näisen käsistä otteen. Parit muodostavat keskenään paririvejä rintamasuunta yleisöön päin.

A-osa (yhdessä)[muokkaa]

  • Double näpäytyksellä sivuittain vasemmalle ja sama oikealle. Huom. Tässä tanssissa on käytetty nimenomaan ristiaskeldoublea taakse ristiin, ja siinä vaiheessa kun toinen jalka laitetaan ristiin toisen taakse, on samalla tapana hieman koukistaa polvia. Jalat kuitenkin suoristetaan seuraavaan askeleeseen mennessä.
  • Näpäytys oikealla jalalla (ilman askelta), sama toisella jalalla. Näitä näpäytyksiä tulee yhteensä neljä, oikea-vasen-oikea-vasen näpäytys.

Toistetaan A-osa, mutta viimeisen eli neljännen näpäytyksen sijaan käännytään siten, että naiset päätyvät mieheen kasvokkain ja oikea käsi irrotetaan.

B-osa (erikseen)[muokkaa]

  • Sekä miehet että naiset tekevät alussa kuvaillut näpäytys-doublet ensin omalle vasemmalle puolelleen (erotaan omista pareista, mies yleisöä kohti, nainen poispäin yleisöstä) ja sitten omalle oikealle puolelleen (takaisin omien parien luokse), jonka jälkeen paria otetaan kiinni vasemmasta kädestä.
  • Painonsiirto paria kohti nousten hieman ja poispäin vastaavasti laskien.
  • Vaihdetaan paikkaa parin kanssa edelleen vasemmasta kädestä kiinni pitäen neljällä askeleella, vasen-oikea-vasen-oikea.

Toistetaan B-osa vastapuolilla mennen taas vasemalle näpäytys-doublella. Tällä kerrallaa naiset ovat vasemmalla ja miehet oikealla puoella, mutta toisin kuin piiriversiossa, riviversiossa otetaan yhä vasemmasta kädestä kiinni. Tämän jälkeen astutaan vasen-oikea-vasen-oikea -kuviolla takaisin rintamasuunnat vastapäivään yleisöön ja otetaan alun mukainen perhosote. Sen jälkeen Pompadour tanssitaan alusta toiseen kertaan.